przelicznik blg .......

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 48

    #1

    przelicznik blg .......

    Witam natknąłem sie tutaj ( chyba ??) na forum na taki przelicznik brzeczki w innej tempetarzurze niż 20C ... prosże o pomoc .... potrzebuję to do pomiarów "goracej" brzeczki - jezeli jest taki przelicznik to nie widze sensu studzenia do 20 C brzeczki aby miec odczyt włąsciwy blg..... .
    prosże o podesłanie linka bo wertuję i wertuję i nie mogę znaleśc ...

    za pomoc dziękuję .
    pozdrawiam
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Taki przelicznik ma sens w temp. odbiegającej do 10C od temeratury, w której wykalibrowany jest cukromierz.
    Pomiar ekstraktu gorącej brzeczki będzie obarczony dużym błędem, nawet po przeliczeniu.
    A po za tym to szklane cukromierze w wysokich temperaturach rozkalibrowują się.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      A po za tym to szklane cukromierze w wysokich temperaturach rozkalibrowują się.
      Oooo, a dlaczego? Myślałem, że to jest dość proste urządzenie. Jakiś ołów czy ołowiane kulki zatopione w dnie, co tam miałoby się rozkalibrować. Pytam, bo wielokrotnie mierzyłem blg w wysokich temp. Co do dokładności balingometru też miałem wątpliwości, może to dlatego.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Dlatego, że cukromierz jest szklany, a jak wiadomo szkło rozszerza sie pod wpływem temperatury. Wielokrotne rozszerzanie i kurczenie się szkła z pewnością zmieni wymiary ballingometru, a co za tym idzie wyniki będą inne

        Comment

        • p98
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.11
          • 48

          #5
          czy jest taki przelicznik czy takiegoż "ni ma " ?????

          Comment

          • a_szypura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.08
            • 23

            #6

            ściągnij programik i przeliczaj

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Tu wpisujesz gęstość i temperaturę brzeczki i temperaturę w której chcesz mieć pomiar właściwy. Temperaturę możesz podać w Celsjuszach wpisujac 20C, ale niestety gęstość tylko w OG (ciężar własciwy). Ale z tego też są przeliczniki na blg.

              Comment

              • biermann
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 2552

                #8
                Chyba o to chodziło
                Po zakończeniu działalności handlowej twór jakim jest DPG zajął się bardziej warzeniem piwa. A że od niedawna ma stałe łącze łatwiej też podzielić się moimi doświadczeniami na tym polu reszczie forumowiczów (mam nadzieje, że chociaż kogoś to zainteresuje). Dlatego zakładam sobie ten temacik i będe w nim umieszczała moje
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Kamil97
                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                  Kamil97
                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                  2023-04-05, 16:59
                • kurek93
                  Pszenica z błędami.
                  kurek93
                  Witam.
                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                  • słód Weyermann®
                  ...
                  2023-01-13, 10:28
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Czarny1975
                  Czas chłodzenia brzeczki
                  Czarny1975
                  Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                  Czy (i jaki) wpływ...
                  2017-09-26, 08:50
                • Krakus
                  XXII Mały Zlocik Browar.Biz, 08 - 10.09.2023, Bałtów.
                  Krakus
                  Lepiej późno niż wcale.

                  Krecikowi udało się ogarnąć temat. Organizuje nam Mały Zlocik w Bałtowie (wcześniej było o tym w poście "A może zlocik"). Patronować nam będzie oczywiście Browar Bałtów.

                  W programie zwiedzanie browaru, ognisko i...
                  2023-08-24, 17:12
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...