Warzenie a powietrze?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Warzenie a powietrze?

    Tak sie zastanawiam, ktore elementy zaicerania czy ogolnie warzenia powinny zachdzic bez udzialu tlenu (powietrza)? Wiem ,ze teoretycznie dojrzewanie powinno byc beztlenowe (ewentualnie azot+dwutlenek wegla). A co o tym Wy sadzicie ?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak sie zastanawiam, ktore elementy zaicerania czy ogolnie warzenia powinny zachdzic bez udzialu tlenu (powietrza)? Wiem ,ze teoretycznie dojrzewanie powinno byc beztlenowe (ewentualnie azot+dwutlenek wegla). A co o tym Wy sadzicie ?
    Na pewno chłodzenie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak sie zastanawiam, ktore elementy zaicerania czy ogolnie warzenia powinny zachdzic bez udzialu tlenu (powietrza)?
      Wszystkie. Jedyny moment kiedy tlen jest potrzebny to namnażanie drozdży czyli starter plus ew. początek fermentacji.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Jeśli zamierzasz zbudować hermetyczną warzelnię, to życzę powodzenia
        Normalnie wystarczy kilka trików aby zminimalizowac kontakt zacieru z tlenem, np. napełnianie zbiornikó od dołu, odpowiednie wyprofilowanie rurociągów itp.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X