Śmierdzący starter S-23

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Śmierdzący starter S-23

    Pomocy! Zakaziłem świeże drożdże???
    Właśnie warzę portera. Chciałem zadać go S-23, ale dla pewności postanowiłem je troszkę rozmnożyć, więc sydralizowałem je z dodatkiem 20g glukozy (przegotowanej). W wyprażonym wrzątkiem słoiczku.
    Szybko się spieniło. Po kilku godzinach wącham i... zgniłe jabłka!!! Zakaziłem??
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    zgniłe jabłko czy raczej zielone jabłko? może byc wszystko, ok.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      no może i zielone... Dolniaki tak mają??

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Nie pamietam. Ale kilka godzin to za wcześnie żeby było czuć oznaki zakażenia. Masz słoik przykryty folią aluminiową?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Masz słoik przykryty folią aluminiową?
          Wieczkiem (nie szczelnie) - też prażyłem je wrzątkiem.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Pomóżcie! Zapodawać te drożdże czy wywalić??

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              zapodawaj
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Starter mi nigdy tak nie waniał, ale piwo w trakcie fermentacji tak. Były takie co po miesiącu straciły ten zapach, były takie, że dopiero po trzech. Zapach jak zapach, mnie się kojarzy z wizytą w Tychach Ja bym wywalił. ZAWSZE wywalam drożdże do których mam zastrzeżenia przed dodaniem.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Któreś też mi tak jabłkami waliły, a tylko je do wody wsypałem. Wszystko z nimi było ok.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    No trudno dam je do wysłodzin - do portera dam nowe...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X