granulat chmielowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vakashi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 8

    #1

    granulat chmielowy

    Mam małe pytanie, wczoraj warzyłem pierwsze piwo w mojej karierze i od razu rzuciłem się na głęboką wodę - India Pale Ale z procesem zacierania. Do chmielenia używałem granulatów Marynka, Challanger i Fuggles. Czy po gotowaniu i późniejszym chłodzeniu należy pozostałość po chmieleniu (te wszystkie babole) jakoś filtrować czy można przelać wszystko bezpośrednio do fermentora i podziwiać proces fermentacji?

    Pozdro
    P.M
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vakashi
    Czy po gotowaniu i późniejszym chłodzeniu należy pozostałość po chmieleniu (te wszystkie babole) jakoś filtrować czy można przelać wszystko bezpośrednio do fermentora i podziwiać proces fermentacji?
    Uuuu, temat - rzeka. Jest sporo opcji:

    1. Przy Ale-ach w zasadzie możesz to wlać do fermentacji, ale to najgorsza opcja
    2. Możesz pozwolić mu trochę odstać w garze, i zdekantować brzeczkę znad osadu, to co zostanie w osadzie można jeszcze od biedy odzyskać
    3. Można filtrować - przez sito, pieluchę, pończochę, filtr rurkowy; na gorąco i na zimno
    4. Można zadać drożdże, poczekać na pierwsze oznaki fermentacji i zdekantować do nowego fermentora znad osadów - tu jeszcze bonus: pozbywasz się osadu zimnego.

    Ogólnie chodzi o pozbycie się możliwie dużo osadu, przy mozliwie niskim ryzyku zakażenia brzeczki, która w tym momencie jest bardzo wrażliwa. Nie ma sposobu idealnego, każdy niesie takie czy inne ryzyko.

    Comment

    • Vakashi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 8

      #3
      wlałem całość bezposrednio do fermentora ... czy to jakos wpłynie niekozystnie na smak?? Mam nadzieje ze nie bedzie cierpkie i gorzkie

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Spokojnie, my wczoraj warzyliśmy bitter'ka i oczywiście zapomnieliśmy o woreczkach muślinowych. Chmiel (i granulat i szyszki) wylądował w brzeczce, ile po chłodzeniu się zdekantowało to się zdekantowało, a tak to niech sobie pływa, nic się nie stanie Najwyżej będzie bardziej goryczkowe, co mi osobiście odpowiada (Adeli mniej ).
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • gniady
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 146

          #5
          Ja raz wlałem wszystkie osady do fermentora i nie wyczułem, żeby miało to jakiś wpływ na smak piwa. Fakt, drożdże z dołu fermentora może wtedy nie za bardzo się nadają do tego, żeby je zbierać i przechowywać, ale jeśli to Pale Ale, to drożdże możesz zebrać z góry.
          Niektórzy wlewają te osady do szklanek, czekają aż osiądą i z góry odzyskują to co zostało, też tak raz zrobiłem, odzyskałem ok. litra brzeczki.

          Comment

          • Vakashi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.04
            • 8

            #6
            No to mnie uspokoiliście. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wielkie.

            Pozdro

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Kiedyś w fermentorze miałem ok 430g chmielu(przy18l piwa) i wyszło całkiem nieźle.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Shedao
                Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
                Shedao
                Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

                Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
                2025-01-07, 14:16
              • sto1krecikoow
                Znad, spod, czy spomiędzy osadu?
                sto1krecikoow
                Witajcie,

                Popełniłem w ubiegły weekend pierwszą warkę z brukita. Wszystko ładnie sobie fermentuje, a jako że dosypałem cukru (trzcinowego) nie mogąc kupić ekstraktu "z półki" zdecydowałem się na podratowanie smaku i klarowności cichą fermentacją (pokusa otwarcia...
                2010-10-21, 18:59
              • heppens
                chmielenie na aromat, filtrować?
                heppens
                Witam, mam pewnie banalne pytanie, ale podejrzewam, że przez ten prosty błąd moje ostatnie piwo nie wyszło najlepsze. Pytanie jest następujące, czy po dodaniu chmielu na 0 minut po wyłączeniu palnika normalnie powinienem odfiltrować cały osad? Przez to, że dodałem ten chmiel i było mi go...
                2016-07-28, 09:53
              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 20:24
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...