Dojrzewanie - różnica przy różnych wielkościach butelek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kakrysa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.05
    • 5

Dojrzewanie - różnica przy różnych wielkościach butelek?

Witam
    Moją pierwszą warkę (India Pale Ale z brewkita) zabutelkowałem w 0,5 i 0,66litrowe butelki. Kilka dni temu otworzyłem 2 0,5 litrowe butelki i piwko było rewelka ale 0,66 jeszcze strasznie goryczkowe (aż czuć w żołądku) - czy to przypadek (nie otwierałem na razie więcej), czy jest jakaś zależność, że w większych butelkach piwko dojrzewa wolniej?
    Aha, butelkowane było 20 października, 2 tyg po cichej. Szkoda, że jeszcze muszę czekać.. mniam.
    pozdrawiam
    Adam
    Ostatnia zmiana dokonana przez kakrysa; 2007-12-05, 20:29.
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

Obawiam się że, nie chodzi tu o wielkość butelek ale o ich sterylność. Może być że, w tych goryczkowych zagnieździły się bakteryjki i niestety goryczka nie zniknie. Ale może się mylę.

Comment

• kakrysa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.05
      • 5

Hm, nie wiem, może to w takim razie przypadek. Ale kiedy otwierałem piwko 2 tygodnie temu, w ogóle nie nadawało się do jako takiego wypicia, było jeszcze bardziej goryczkowe.
      Poczekamy zobaczymy, ale i tak jestem podekscytowany, że z brewkita wyszło coś tak dobrego, aż nie mogę się doczekać prawdziwego warzenia

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
        Obawiam się że, nie chodzi tu o wielkość butelek ale o ich sterylność. Może być że, w tych goryczkowych zagnieździły się bakteryjki i niestety goryczka nie zniknie. Ale może się mylę.
        A to ciekawa teoria - mógłbyś rozwinąć? Nie spotkałam się z takim pomysłem
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
        X