Czemu się tak pieni ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    #16
    Zainteresowanych rozwiązaniem tematu pienienia odsyłam na http://www.browar.biz/forum/showthre...t=64765&page=6 gdzie Mapajak i Kopyr krótko, acz wyczerpująco go wyjaśnili.

    Wczoraj rozlewałem piwo i skorzystałem z rad starszych kolegow. Pomysły trochę zmodyfikowałem, i tak :
    - cukier nadal sypię do butelek tylko przed nalaniem piwa
    - kranik połączyłem łączówką (3 cm z wężyka) z rurką z zaworkiem
    Ta kombinacja pozwoliła mi sprawnie bez efektów napełnić butelki.
    Osobiście polecam i sam póki co będę stosował

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

      Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

      1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 12:08
    • fligiert
      Drożdże na cichą?
      fligiert
      Witam
      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
      Pozdrawiam

      Sent from my...
      2019-06-24, 19:34
    • ryvna
      Informacje dotyczące cichej fermentacji
      ryvna
      Cześć.

      Po tygodniu fermentacji burzliwej przelalem zawartość brzeczki do gąsiora na cichą.

      Z racji mojego braku doświadczenia prosiłbym o doinformowanie w miare możliwości.

      1) czy przy fermentacji burzliwej wystarczy tylko uchylić wieko od wiadra czy...
      2017-03-20, 20:28
    • kaczka116
      ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-02-08, 09:32
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...