Filtracja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maaciej
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 11

    Filtracja

    Jak najszybciej i jakim sprzętem przefiltrować około 60 l brzeczki ???
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Szybciej nie zawsze znaczy lepiej. Kiedy zamierzasz filtrować? Masz czas żeby coś zmajstrować?

    Comment

    • Maaciej
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 11

      #3
      Narazie filtruje w kadzi filtracyjnej z BA, około 10 kg słodu na raz, ale jest to bardzo czasochłonne. Może są sprawdzone i szybsze filtratory ?
      Może ma ktoś na sprzedaż taki filtrator ?
      Zeby filtracja nie zajmowała trzy godz.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        spróbuj zrobić rurkowy , koszt niewielki a może pomoże
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          To jest w/g mnie najtańszy i najefektywniejszy sposób a u siebie zamontowałem kranik w garze zaciernym i filtruję bezpośrednio po zacieraniu bez ustalania złoża.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Za wyszukiwarką - Filtracja ciśnieniowa

            Comment

            • Maaciej
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 11

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              To jest w/g mnie najtańszy i najefektywniejszy sposób a u siebie zamontowałem kranik w garze zaciernym i filtruję bezpośrednio po zacieraniu bez ustalania złoża.
              http://browar.biz/forum/attachment.p...1&d=1170672992
              Witam.
              Z jakiego materiału zrobić ten filtrator ? I na jaką szerokość go ponacinać ?
              1 mm czy 0,5 mm ?

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Nic nie trzeba nacinać, kupujesz wąż ciśnieniowy do wody, zdejmujesz oplot z nierdzewnego drutu ( łatwo to nie schodzi ). Ten na zdjęciu we wiadrze kosztował tylko 12 zł , samo wiadro bez filtra wykorzystuję jeszcze do rozlewu.

                Comment

                • Maaciej
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 11

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nic nie trzeba nacinać, kupujesz wąż ciśnieniowy do wody, zdejmujesz oplot z nierdzewnego drutu ( łatwo to nie schodzi ). Ten na zdjęciu we wiadrze kosztował tylko 12 zł , samo wiadro bez filtra wykorzystuję jeszcze do rozlewu.
                  OK. Chyba zajarzyłem !!!
                  Ale jeszcze chciałbym sie upewnić czy dobrze myśle.
                  Czyli zdejmuje pancerz, wąż gumowy wyrzucam, łącze na jakieś obejmy, wkręcam do kranika i gotowe. Dobrze myśle ?
                  Coś ciężko w tej kwestii trybie.
                  Im dłuższy wąż tym lepiej ?

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maaciej Wyświetlenie odpowiedzi
                    OK. Chyba zajarzyłem !!!
                    Ale jeszcze chciałbym sie upewnić czy dobrze myśle.
                    Czyli zdejmuje pancerz, wąż gumowy wyrzucam, łącze na jakieś obejmy, wkręcam do kranika i gotowe. Dobrze myśle ?
                    Coś ciężko w tej kwestii trybie.
                    Im dłuższy wąż tym lepiej ?
                    Dobrze myślisz, długość bez przesady ( na zdjęciu 80cm ), co do wkręcania/wciskania użyłem przerobionego reduktora osadów

                    Comment

                    • zbysia
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.09
                      • 907

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nic nie trzeba nacinać, kupujesz wąż ciśnieniowy do wody, zdejmujesz oplot z nierdzewnego drutu ( łatwo to nie schodzi ). Ten na zdjęciu we wiadrze kosztował tylko 12 zł , samo wiadro bez filtra wykorzystuję jeszcze do rozlewu.
                      Marku - jest to łatwe: w miejscach, gdzie chcemy odciąć oplot, oklejamy go taśmą, najlepiej izolacją i piłką do metalu przecinamy przez taśmę, bez zadziorów, strzępienia i szarpania, nawet bez imadła. Potem "chytam" kombinerkami wewnętrzny wąż gumowy a ręką oplot i powoli ściągam.

                      5 minut pracy..
                      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Marku - jest to łatwe: w miejscach, gdzie chcemy odciąć oplot, oklejamy go taśmą, najlepiej izolacją i piłką do metalu przecinamy przez taśmę, bez zadziorów, strzępienia i szarpania, nawet bez imadła. Potem "chytam" kombinerkami wewnętrzny wąż gumowy a ręką oplot i powoli ściągam.

                        5 minut pracy..
                        Ja załatwiłem to brutalnie szlifierką kątową, czas podobny. Pomysł z owinięciem taśmą rewelacyjnie prosty a ja na to nie wpadłem . Strzępy przyciąłem obcinaczkami i dało rady.

                        Comment

                        • Maaciej
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 11

                          #13
                          Dzięki wszystkim za wskazówki.
                          Na dniach zabieram się do pracy.
                          Jak będe miał jakieś problemy, dam znać.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dobrze myślisz, długość bez przesady ( na zdjęciu 80cm ), co do wkręcania/wciskania użyłem przerobionego reduktora osadów
                            czym mocowałeś wąż do reduktora(opaska ?)
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              czym mocowałeś wąż do reduktora(opaska ?)
                              Mała pomarańczowa opaska zaciskowa

                              W szczegółach - usunąłem kwadratową cześć reduktora zastąpiłem ją okrągłą tuleją na którą z kolei założyłem plecionkę.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-12-11, 16:25.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X