Jak najszybciej i jakim sprzętem przefiltrować około 60 l brzeczki ???
Filtracja
Collapse
X
-
To jest w/g mnie najtańszy i najefektywniejszy sposób a u siebie zamontowałem kranik w garze zaciernym i filtruję bezpośrednio po zacieraniu bez ustalania złoża.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo jest w/g mnie najtańszy i najefektywniejszy sposób a u siebie zamontowałem kranik w garze zaciernym i filtruję bezpośrednio po zacieraniu bez ustalania złoża.
http://browar.biz/forum/attachment.p...1&d=1170672992
Z jakiego materiału zrobić ten filtrator ? I na jaką szerokość go ponacinać ?
1 mm czy 0,5 mm ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNic nie trzeba nacinać, kupujesz wąż ciśnieniowy do wody, zdejmujesz oplot z nierdzewnego drutu ( łatwo to nie schodzi ). Ten na zdjęciu we wiadrze kosztował tylko 12 zł , samo wiadro bez filtra wykorzystuję jeszcze do rozlewu.
Ale jeszcze chciałbym sie upewnić czy dobrze myśle.
Czyli zdejmuje pancerz, wąż gumowy wyrzucam, łącze na jakieś obejmy, wkręcam do kranika i gotowe. Dobrze myśle ?
Coś ciężko w tej kwestii trybie.
Im dłuższy wąż tym lepiej ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maaciej Wyświetlenie odpowiedziOK. Chyba zajarzyłem !!!
Ale jeszcze chciałbym sie upewnić czy dobrze myśle.
Czyli zdejmuje pancerz, wąż gumowy wyrzucam, łącze na jakieś obejmy, wkręcam do kranika i gotowe. Dobrze myśle ?
Coś ciężko w tej kwestii trybie.
Im dłuższy wąż tym lepiej ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNic nie trzeba nacinać, kupujesz wąż ciśnieniowy do wody, zdejmujesz oplot z nierdzewnego drutu ( łatwo to nie schodzi ). Ten na zdjęciu we wiadrze kosztował tylko 12 zł , samo wiadro bez filtra wykorzystuję jeszcze do rozlewu.
5 minut pracy..fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia Wyświetlenie odpowiedziMarku - jest to łatwe: w miejscach, gdzie chcemy odciąć oplot, oklejamy go taśmą, najlepiej izolacją i piłką do metalu przecinamy przez taśmę, bez zadziorów, strzępienia i szarpania, nawet bez imadła. Potem "chytam" kombinerkami wewnętrzny wąż gumowy a ręką oplot i powoli ściągam.
5 minut pracy..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziDobrze myślisz, długość bez przesady ( na zdjęciu 80cm ), co do wkręcania/wciskania użyłem przerobionego reduktora osadówMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziczym mocowałeś wąż do reduktora(opaska ?)
W szczegółach - usunąłem kwadratową cześć reduktora zastąpiłem ją okrągłą tuleją na którą z kolei założyłem plecionkę.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-12-11, 16:25.
Comment
-
Comment