Jak zrobić pszeniczne ciemne?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Jak zrobić pszeniczne ciemne?

    Chcę kupić brew-kita pszenicznego ( 3 kg). Co dodać do niego, żeby powstało pszeniczne ciemne? Wystarczy ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g, a może coś innego? Zależy mi najbardziej, żeby jak najmniej zmienić smak, a już na pewno, żeby nie było czuć kawą pijąc tego pszeniczniaka. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam.
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
    Chcę kupić brew-kita pszenicznego ( 3 kg). Co dodać do niego, żeby powstało pszeniczne ciemne? Wystarczy ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g, a może coś innego? Zależy mi najbardziej, żeby jak najmniej zmienić smak, a już na pewno, żeby nie było czuć kawą pijąc tego pszeniczniaka. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam.
    Moim zdaniem, ciemne przeniczne powinno być nieco bardziej ekstraktywne 12-13 blg, a co za tym idzie bardziej pełne, słodowe. Co do koloru, trzeba dozować go z umiarem. Szczerze mówiąc, na twoim miejscu zmieliłbym trochę palonego słodu i zalał go zimną wodą. Powstały roztwór dodawałbym po trochu do gotującej się brzeczki. Można też zastosować ciemny ekstrakt w puszce. Podobnie rozrabiasz go z wodą i dodajesz po trochu do momentu kiedy będziesz zadowolony. To są naprawdę niewielkie ilości.

    Raf.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • plpaw
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 57

      #3
      Czyli ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g bedzie akurat? Myślałem też o cukrze kandyzowanym ale nie wiem czy to dobry pomysł. Zależy mi, żeby jak najmniej zmienić smak piwa pszenicznego a równocześnie zmienić mu kolor na ciemniejszy.

      Comment

      • alnus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.07
        • 459

        #4
        Prawdziwe pszeniczne z BA jest dość ciemne samo w sobie - prawie jak mocna herbata - więc ewentualny dodatek ekstraktu będzie naprawdę minimalny. W porównamiu z brew-kitem trzeba tylko normalnie chmielić przez godzinkę Za to są porządne drożdże WB-06 do pszeniczniaków. Cukier kandyzowany raczej nie zmieni za bardzo koloru, jedyne co po nim zostanie to większy "ekstrakt", łatwy do przefermentowania dla drożdży. W efekcie piwo z większą zawartością alkoholu

        Comment

        Przetwarzanie...
        X