Chcę kupić brew-kita pszenicznego ( 3 kg). Co dodać do niego, żeby powstało pszeniczne ciemne? Wystarczy ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g, a może coś innego? Zależy mi najbardziej, żeby jak najmniej zmienić smak, a już na pewno, żeby nie było czuć kawą pijąc tego pszeniczniaka. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam.
Jak zrobić pszeniczne ciemne?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziChcę kupić brew-kita pszenicznego ( 3 kg). Co dodać do niego, żeby powstało pszeniczne ciemne? Wystarczy ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g, a może coś innego? Zależy mi najbardziej, żeby jak najmniej zmienić smak, a już na pewno, żeby nie było czuć kawą pijąc tego pszeniczniaka. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam.
Raf.
-
-
Czyli ciemny ekstrakt słodowy w proszku 200g bedzie akurat? Myślałem też o cukrze kandyzowanym ale nie wiem czy to dobry pomysł. Zależy mi, żeby jak najmniej zmienić smak piwa pszenicznego a równocześnie zmienić mu kolor na ciemniejszy.
Comment
-
-
Prawdziwe pszeniczne z BA jest dość ciemne samo w sobie - prawie jak mocna herbata - więc ewentualny dodatek ekstraktu będzie naprawdę minimalny. W porównamiu z brew-kitem trzeba tylko normalnie chmielić przez godzinkę Za to są porządne drożdże WB-06 do pszeniczniaków. Cukier kandyzowany raczej nie zmieni za bardzo koloru, jedyne co po nim zostanie to większy "ekstrakt", łatwy do przefermentowania dla drożdży. W efekcie piwo z większą zawartością alkoholu
Comment
-
Comment