Przyśpieszona burzliwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrowTysiąclecia
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 37

    #1

    Przyśpieszona burzliwa?

    Witam, jako że to moja pierwsza brzeczka to chyba do końca nie wiem co mogło się stać.
    Zrobiłem sobie wszystko z brew kita J.B. Masterclass - Wheat Beer z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Wszystko wydawało się ok, po dwóch dniach popatrzyłem do środka - pięknie wszystko wygląda. Po czym patrze dnia następnego - unosi się niewiele drożdży na lustrze brzeczki, całość ma 4Blg (przy początkowych 12). I nie wiem co robić?! Przecież burzliwa fermentacja powinna trwać 7 dni a nie tylko 3?! Ktoś ma jakiś pomysł? Temperatura fermentacji to 21 - 23 C
    Ostatnia zmiana dokonana przez BrowTysiąclecia; 2007-12-16, 15:07.
    Browar Tysiąclecia już działa :)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gdzie to jest napisane, że powinna?

    Zlewaj na cichą, dwa/trzy dni i do butelek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • BrowTysiąclecia
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 37

      #3
      W sumie pewnie masz racje, w końcu doświadczenia wiecej

      Ale piwo pszeniczne powinno być chyba jasne (tak mi się przynajmniej zawsze wydawało) a tymczasem jest ciemne (czy może podczas leżakowania piwo jasnieje?)

      I ostatnie pytanie - fermentor podczas burzliwej ma być otwarty/zamknięty czy może wszystko jedno?

      Dzięki za odpowiedź z góry!
      Browar Tysiąclecia już działa :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        fermentor wystarczy, że jest lekko przykryty, choc otwarty też może być tylko po co?

        A jak zrobiłeś to piwo, że jest ciemne?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • BrowTysiąclecia
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.12
          • 37

          #5
          Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
          Browar Tysiąclecia już działa :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowTysiąclecia
            Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
            no jeśli 21 litrowa to wszystko wyjasnia a jakiego ekstraktu dodałeś
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-12-16, 17:06.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              No a ile tej wody? o ekstrakcie nie pisałeś.

              Co to znaczy, że odstawiłeś? Zagotowałeś całość?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • BrowTysiąclecia
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 37

                #8
                Tak, całość (brew kit + John Bull Light wg receptury podanej przez browamatora) została zagotowana, wymieszana ostudzona i zaatakowana przez drożdże i tak do teraz - czekam i czekam. Dodam że drożdże dosyć ładnie fermentowały.

                wody raczej dolać nie można prawda?
                Browar Tysiąclecia już działa :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  dlaczego chcesz dodawać wodę ? zlej na tydzień na cichą i do butelek
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Javox
                    Za Miastem, Wszystko gra
                    Javox
                    Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
                    Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.


                    AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
                    Chmiele: Centennial, Citra,...
                    2024-10-28, 15:19
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Kamil97
                    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                    Kamil97
                    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                    2023-04-05, 16:59
                  • darekd
                    Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
                    darekd
                    Styl brytyjski, górna fermentacja.

                    Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

                    Ekstr. 13%
                    Alk. 5,5%

                    Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
                    2022-11-19, 20:05
                  • heckler
                    Czechy, Strážnice, Radějovská 954, Minipivovar Strážnický Slavjan
                    heckler
                    Miejscowość Strážnice na pewno jest bardziej znana jako okręg winiarski, niż produkujący piwo. Coś jest na rzeczy, gdyż browar działa tam od 2021 roku, a niektórzy miejscowi pierwszy raz o nim słyszeli. Instalacja została odkupiona od browaru Na Mlýně w Ratíškovice i niestety tym samym...
                    2022-06-28, 08:02
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...