Przyśpieszona burzliwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrowTysiąclecia
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 37

    Przyśpieszona burzliwa?

    Witam, jako że to moja pierwsza brzeczka to chyba do końca nie wiem co mogło się stać.
    Zrobiłem sobie wszystko z brew kita J.B. Masterclass - Wheat Beer z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Wszystko wydawało się ok, po dwóch dniach popatrzyłem do środka - pięknie wszystko wygląda. Po czym patrze dnia następnego - unosi się niewiele drożdży na lustrze brzeczki, całość ma 4Blg (przy początkowych 12). I nie wiem co robić?! Przecież burzliwa fermentacja powinna trwać 7 dni a nie tylko 3?! Ktoś ma jakiś pomysł? Temperatura fermentacji to 21 - 23 C
    Ostatnia zmiana dokonana przez BrowTysiąclecia; 2007-12-16, 15:07.
    Browar Tysiąclecia już działa :)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gdzie to jest napisane, że powinna?

    Zlewaj na cichą, dwa/trzy dni i do butelek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • BrowTysiąclecia
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 37

      #3
      W sumie pewnie masz racje, w końcu doświadczenia wiecej

      Ale piwo pszeniczne powinno być chyba jasne (tak mi się przynajmniej zawsze wydawało) a tymczasem jest ciemne (czy może podczas leżakowania piwo jasnieje?)

      I ostatnie pytanie - fermentor podczas burzliwej ma być otwarty/zamknięty czy może wszystko jedno?

      Dzięki za odpowiedź z góry!
      Browar Tysiąclecia już działa :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        fermentor wystarczy, że jest lekko przykryty, choc otwarty też może być tylko po co?

        A jak zrobiłeś to piwo, że jest ciemne?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • BrowTysiąclecia
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.12
          • 37

          #5
          Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
          Browar Tysiąclecia już działa :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowTysiąclecia Wyświetlenie odpowiedzi
            Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
            no jeśli 21 litrowa to wszystko wyjasnia a jakiego ekstraktu dodałeś
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-12-16, 17:06.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              No a ile tej wody? o ekstrakcie nie pisałeś.

              Co to znaczy, że odstawiłeś? Zagotowałeś całość?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • BrowTysiąclecia
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 37

                #8
                Tak, całość (brew kit + John Bull Light wg receptury podanej przez browamatora) została zagotowana, wymieszana ostudzona i zaatakowana przez drożdże i tak do teraz - czekam i czekam. Dodam że drożdże dosyć ładnie fermentowały.

                wody raczej dolać nie można prawda?
                Browar Tysiąclecia już działa :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #9
                  dlaczego chcesz dodawać wodę ? zlej na tydzień na cichą i do butelek
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X