lager na pszenicznym- czy to pasuje?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    lager na pszenicznym- czy to pasuje?

    Miałem zamiar uwarzyć piwo pszeniczne, dlatego też do zasypu dałem już 2kg słodu pszenicznego ciemnego ( w tym ok. 400g słodu skarmelizowanego(?) domowym sposobem) i 1 kg pilzneńskiego. Jednak w międzyczasie zmieniłem zdanie i zamierzam jednak zrobić Lagera (okazało się, że w mojej piwnicy jest trochę za zimno na pszeniczne-12st. C ).
    Stąd moje pytanie, czy wyjdzie dobry lager z 40% pszenicznego słodu w zasypie?

    (1kg pilzneński, 2,2 kg monachijski, 2kg pszeniczny ciemny)
    rowarek esoła
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
    Miałem zamiar uwarzyć piwo pszeniczne, dlatego też do zasypu dałem już 2kg słodu pszenicznego ciemnego ( w tym ok. 400g słodu skarmelizowanego(?) domowym sposobem) i 1 kg pilzneńskiego. Jednak w międzyczasie zmieniłem zdanie i zamierzam jednak zrobić Lagera (okazało się, że w mojej piwnicy jest trochę za zimno na pszeniczne-12st. C ).
    Stąd moje pytanie, czy wyjdzie dobry lager z 40% pszenicznego słodu w zasypie?

    (1kg pilzneński, 2,2 kg monachijski, 2kg pszeniczny ciemny)
    Ja dałem tylko 5% czekoladowego pszenicznego. Piwo wyszło z kwaskawym posmakiem ilośc chmielu którą normalnie do ciemniacha dodaje okazała się duuuużo za duża.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
      Miałem zamiar uwarzyć piwo pszeniczne, dlatego też do zasypu dałem już 2kg słodu pszenicznego ciemnego ( w tym ok. 400g słodu skarmelizowanego(?) domowym sposobem) i 1 kg pilzneńskiego. Jednak w międzyczasie zmieniłem zdanie i zamierzam jednak zrobić Lagera (okazało się, że w mojej piwnicy jest trochę za zimno na pszeniczne-12st. C ).
      Stąd moje pytanie, czy wyjdzie dobry lager z 40% pszenicznego słodu w zasypie?

      (1kg pilzneński, 2,2 kg monachijski, 2kg pszeniczny ciemny)
      Przy takim składzie wątpię, aby wyszło jakieś dobre piwo (z uwagi na ilość ciemnego). I to niezależnie od tego, jakimi drożdżami będzie fermentowane.

      Jeśli wszystko jest już wymieszane, to ratowałbym się mniej więcej w ten sposób:
      - zmieliłbym 3 kg pilzneńskiego i do tego dodałbym 1 kg tego, co już namieszałeś,
      - zadałbym lagerami,
      - resztę zostawiłbym na potem.

      Skąd Ci przyszło do głowy, że podstawą piw pszenicznych jest słód karmelowy?!

      Comment

      • tomcio83
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.02
        • 258

        #4
        Tak jak sobie teraz myślę i przypominam, to nie dam głowy czy to była ciemna pszenica. Prawie na pewno nie (raczej jasno-ciemna, a może wręcz jasna ).
        słodu karmelowego będzie w piwie raptem 400g, więc nie widzę problemu (A może jednak 400g to za dużo? ).

        Stan jest taki, że ześrutowany jest pilzneński, pszeniczny i pszeniczny karmelowy.
        Monachijski jest nieśrutowany, więc mogę jeszcze coś zmienić.

        Tylko co?

        Jak radzicie?
        rowarek esoła

        Comment

        • krogo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.03
          • 66

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
          Stąd moje pytanie, czy wyjdzie dobry lager z 40% pszenicznego słodu w zasypie?
          (1kg pilzneński, 2,2 kg monachijski, 2kg pszeniczny ciemny)
          Jeśli zapytasz czy wyjdzie z tego dobre piwo to bez wahania odpowiem a czemu by nie? Pewnie nie będzie to klasyczny lager ale cóż to szkodzi jeśli będzie smaczne.
          Tego, że w zasypie występuje pszenica nie należy utożsamiać ze smakiem typowego weineza bo ten pochodzi od drożdży. Jeśli użyjesz drożdży lagerowych i dopilnujesz niskiej temeperatury fermentacji to powinno wyjść smaczne piwko, zbliżone w smaku do typowego lagera.
          Oczywiście są pewne różnice. Słód pszeniczny zawiera więcej białka więc jeśli zależy Ci by piwo było klarowne to lepiej zrób przerwę białkową (52*C przez 15-20 minut).
          Ja użyłbym wszystkie ww. słody - powinno z tego wyjść nie mniej niż 25l brzeczki 13Blg.
          Dopilnuj tylko temperatury podczas fermentacji. Z moich doświadczeń wynika, że podczas fermentacji burzliwej temperatura brzeczki może być nawet o 2 -3 stopnie wyższa niż temperatura otoczenia. A to (skoro masz w piwnicy 12*C) może być zbyt dużo dla drożdży lagerowych. Ja wsadziłbym fermentor do miski z wodą, owinąłbym go jakąś tkaniną i włączyłbym wentylator. Wtedy brzeczka powinna się schłodzić do 10-11*C a to dla lagera będzie w sam raz.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X