Mam pytanie nt. szybkości schładzania brzeczki - do jakiej temperatury trzeba zrobić to max. szybko (jeżeli takowa jest),
Chłodzenie brzeczki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie nt. szybkości schładzania brzeczki - do jakiej temperatury trzeba zrobić to max. szybko (jeżeli takowa jest),
Chodzi, o to, żeby jak najkrócej trwał okres kiedy brzeczka już nie wrze, a jeszcze nie zadałeś drożdży.
-
-
Poszukaj wątków o DMS (siarczek dimetylu)
np.:
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzitak, tochyba wiedziałem, ale czy przetrzymywanie brzeczki w wysokiej temp. powoduje jakieś skutki uboczne, oprócz możliwości jej zakażenia
Może są ludzie którzy wyczują w moich piwach DMS-y ale wątpię.
Osobiście nie zaobserwowałem nic złego w smaku."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziO tej porze roku wystawiam fermentor z gorącą brzeczką na balkon a rano zadaję drożdżami.
Może są ludzie którzy wyczują w moich piwach DMS-y ale wątpię.
Osobiście nie zaobserwowałem nic złego w smaku.
Comment
-
-
Gar wkładam do większej miski zalanej kilkoma litrami zimnej wody. Na balkon z tym. Raz wymieniając wodę po 1,5-2h można zadawać drożdżami. Nie jest to może szybkość jak przy chłodnicy, ale uważam że jest nieźle (szczególnie o tej porze roku)
Comment
-
Comment