Mam pytanie nt. szybkości schładzania brzeczki - do jakiej temperatury trzeba zrobić to max. szybko (jeżeli takowa jest),
Chłodzenie brzeczki
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Chodzi, o to, żeby jak najkrócej trwał okres kiedy brzeczka już nie wrze, a jeszcze nie zadałeś drożdży. -
tak, tochyba wiedziałem, ale czy przetrzymywanie brzeczki w wysokiej temp. powoduje jakieś skutki uboczne, oprócz możliwości jej zakażeniaComment
-
Poszukaj wątków o DMS (siarczek dimetylu)
np.:
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Może są ludzie którzy wyczują w moich piwach DMS-y ale wątpię.
Osobiście nie zaobserwowałem nic złego w smaku."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Też jakoś nie czuć u mnie nic nieodpowiedniego, nie tylko osobiście to zaobserwowałam
Comment
-
-
Gar wkładam do większej miski zalanej kilkoma litrami zimnej wody. Na balkon z tym. Raz wymieniając wodę po 1,5-2h można zadawać drożdżami. Nie jest to może szybkość jak przy chłodnicy, ale uważam że jest nieźle (szczególnie o tej porze roku)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam!
Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Nie chciałem zakładać nowego tematu, by nie zaśmiecać forum, a że tematyka zbliżona to pomyślałem, że podłączę się pod temat mat_bro. Mam nadzieję, że nie ma nic za złe, przy okazji jego temat udzielił mi kilka odpowiedzi na moje pytania.
Buduję i programuję kontroler...-
Channel: Sprzęt
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment