Chłodzenie brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    Chłodzenie brzeczki

    Mam pytanie nt. szybkości schładzania brzeczki - do jakiej temperatury trzeba zrobić to max. szybko (jeżeli takowa jest),
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytanie nt. szybkości schładzania brzeczki - do jakiej temperatury trzeba zrobić to max. szybko (jeżeli takowa jest),
    Do temp. w której zadasz drożdże. IMO przy górnej fermentacji <30C, przy dolnej <20C.
    Chodzi, o to, żeby jak najkrócej trwał okres kiedy brzeczka już nie wrze, a jeszcze nie zadałeś drożdży.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #3
      tak, tochyba wiedziałem, ale czy przetrzymywanie brzeczki w wysokiej temp. powoduje jakieś skutki uboczne, oprócz możliwości jej zakażenia

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Poszukaj wątków o DMS (siarczek dimetylu)
        np.:

        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3490

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
          tak, tochyba wiedziałem, ale czy przetrzymywanie brzeczki w wysokiej temp. powoduje jakieś skutki uboczne, oprócz możliwości jej zakażenia
          O tej porze roku wystawiam fermentor z gorącą brzeczką na balkon a rano zadaję drożdżami.
          Może są ludzie którzy wyczują w moich piwach DMS-y ale wątpię.
          Osobiście nie zaobserwowałem nic złego w smaku.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • escobar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.01
            • 99

            #6
            Ja np. zawsze wstawiam do wanny z zimną wodą i schładzam do temp. 25st. i nigdy nic złego się nie działo ale korzystałem jak dotąd tylko z drożdży suchych.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              O tej porze roku wystawiam fermentor z gorącą brzeczką na balkon a rano zadaję drożdżami.
              Może są ludzie którzy wyczują w moich piwach DMS-y ale wątpię.
              Osobiście nie zaobserwowałem nic złego w smaku.
              Ja robię tak też latem, tylko wtedy wstawiam do piwnicy Też jakoś nie czuć u mnie nic nieodpowiedniego, nie tylko osobiście to zaobserwowałam
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • teodorehare
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 98

                #8
                no właśśnie , a co z tymi 2- ac?????

                Comment

                • Terry
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 148

                  #9
                  Gar wkładam do większej miski zalanej kilkoma litrami zimnej wody. Na balkon z tym. Raz wymieniając wodę po 1,5-2h można zadawać drożdżami. Nie jest to może szybkość jak przy chłodnicy, ale uważam że jest nieźle (szczególnie o tej porze roku)

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X