Co to za nalot ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    I jeszcze jedno.
    Czy możecie potwierdzić moje obserwcje, że ów "film" pojawia się przede wszystkim na piwach ciemnych?
    Raczej nie. U mnie był na IPA.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Przyjrzałeś się fotce? Tam nie ma błonki, tylko ogniska jakiegoś grzyba.
      Tam była błonka, a te większe oczka były koloru białego - może żeczywiście taka pleśń;
      zabutelkowałem 10 szt. za pare miesięcy zobaczymy, i jeszcze jedno- użyłem tego fermentora do wyrobu wina bezpośrednio przed ta warką, może to to ???

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
        Tam była błonka, a te większe oczka były koloru białego - może rzeczywiście taka pleśń;
        zabutelkowałem 10 szt. za pare miesięcy zobaczymy, i jeszcze jedno- użyłem tego fermentora do wyrobu wina bezpośrednio przed ta warką, może to to ???
        ach te błędy

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
          użyłem tego fermentora do wyrobu wina bezpośrednio przed ta warką, może to to ???
          Kluczowe jest to, co zrobiłeś z fermentorem po zlaniu wina.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
            I jeszcze jedno.
            Czy możecie potwierdzić moje obserwcje, że ów "film" pojawia się przede wszystkim na piwach ciemnych?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Kluczowe jest to, co zrobiłeś z fermentorem po zlaniu wina.
              tak jak zwykle, dezynfekowałem chemiroprooxi

              Comment

              • zbysia
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.09
                • 907

                #22
                Miałem taki "film" na porterze po cichej. Zabutelkowałem w bączki, ok. 9 % alkoholu-nic nie pleśniało w butelkach, piwo wypijalne ze smakiem - w ilości maxymalnie 2 bączków - 3 usypiał pijących. Przy rozlewie do butelek starałem się tylko przebić przez warstweę "pleśni" i nie zciągać do dna.. jedno z najlepszych piw jakie zrobiłem, choć jak zobaczyłem balon na cichej to byłem bardzo załamany..
                fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #23
                  więc po półtorej miesiaca od zlania - próba. Piwo supeeer - wytrawny guinnes, az przejdę sie do knajpy żeby porównać. Receptura wg niektórych Kolegów trochę nietypowa (warka nr 10 w Browarek Bożydarek), ale smaczek jak na razie super. Jednak nie ma co panikować za wczasu.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • pietrus96
                    Osad w butelkach
                    pietrus96
                    Cześć,
                    dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                    2024-01-13, 20:24
                  • Kwachu1444
                    Nalot w fermentorze
                    Kwachu1444
                    Witam,

                    Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
                    Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
                    2017-12-26, 19:34
                  • ejjo
                    Czy to infekcja?
                    ejjo
                    Witam Was drodzy piwowarzy.
                    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
                    Tym razem mam jednak problem.
                    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
                    Po 2 tygodniach...
                    2019-12-01, 20:04
                  • ada13
                    Nalot 3city na Londyn
                    ada13
                    3city w tradycyjnym (choć otwartym na innych chętnych) już mam nadzieję składzie, planuje coroczny nalot, tym razem na Lądek . Wylot wizz air w piątek 20.11, powrót w poniedziałek. Może ktoś chce dołączyć lub będzie przypadkiem w okolicy .
                    2009-11-13, 21:08
                  • mecedo
                    Grzałka elektryczna i biały nalot
                    mecedo
                    Przy podgrzewaniu brzeczki do chmielenia wspomagam się grzałką elektryczną 2000W firmy Eliko. Problem jest taki że po podgrzaniu wytwarza się na niej biały nalot. Co prawda można go zetrzeć szmatą, mocno trąc, ale tam gdzie nie ma dostępu, czyli w środku i pomiędzy rurkami spirali jest...
                    2014-04-04, 08:54
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...