Co to za nalot ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    Co to za nalot ?

    Niestety, po cichej otworzyłem fermentor i ujrzałem taki obrazek :
    może mi Ktoś objaśnić co to za zaraza się przyplątała i co z tym dalej robić
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    bardzo możliwe ze infekcja a jak smak i zapach ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #3
      zapach trochę nie piwny, ale bardzo nie capi, smak lekko kwaskowate

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
        zapach trochę nie piwny, ale bardzo nie capi, smak lekko kwaskowate
        Kanał.
        Jakby smak był bez zarzutu, to można by zabutelkować i modlić się, że coś z tego będzie. Jak jest kwas w smaku to szkoda Twojej pracy.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #5
          a, co mogło być tego przyczyną - to moja 10 -ta warka, co do czystości to takie same postępowanie, jak zwykle, inaczej zrobiłem tylko starter - z połowy Safale, ale stały 24 h, odfermentowały z 12 Blg, ale tylko do 5 - i dalej ani rusz

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Wystaw to na dwór na niskie temperatury,nie martw się jak troszkę zamarznie.
            Po tygodniu zobacz co i jak-jeśli dalej nie będzie dobre to poczekaj jeszcze tydzień lub jeszcze jeden - nie wlewaj tego w butelki bez sklarowania.

            Jeśli jest teraz już ładnie klarowne to zdmuchnij błonkę i w butelki.
            Zapewne będzie mieć acetonowy posmak ale nie martw się - po roku będzie ok.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              Zapewne będzie mieć acetonowy posmak ale nie martw się - po roku będzie ok.
              Technologia bezodpadowa?
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Kanał.
                Jakby smak był bez zarzutu, to można by zabutelkować i modlić się, że coś z tego będzie. Jak jest kwas w smaku to szkoda Twojej pracy.
                podzielam zdanie Kopyra , zabutelkowalem kiedy coś takiego i kanał- szkoda czasu i pracy . Zdezynfekuj dobrze sprzęt i warz następne
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeśli jest teraz już ładnie klarowne to zdmuchnij błonkę i w butelki.
                  Gdyby to był tylko film na powierzchni to też bym doradzał butelkowanie. Ale po pierwsze tam są skupiska, gęstej, jak mniemam, pleśni. A do tego czuć kwaskowość w smaku. Co ma niby się poprawić z czasem w tym piwie.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • JAQBA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.08
                    • 1352

                    #10
                    Wyszedł kwasiżur, tylko kibel będzie mógł to przełknąć z czasem będzie jeszcze gorsze

                    Comment

                    • krzychu-n
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.04
                      • 35

                      #11
                      Miałem coś podobnie wyglądającego na milk stoucie. Błonka jakby drożdży ?? na wierzchu. Zabutelkowałem coś 2 m-ce temu. W tym czasie coś ze 3 razy spróbowałem. 1 makabra smród i niesmaczne,. po m-cu smród jakby zniknął ale niespecjalnie dobre, po 2 zapach nie stouta, ale nie nieprzyjemny, smak no da się wypić ale nie częstowałbym nim znajomych. Poczekam może z pól roku albo rok to zobaczę. Jak się nie porzwi to w kanał. Resumując - jak masz czas butelki i miejsce na dłuugie eksperymenty spróbuj zabutelkować , ale nie licz na Bóg wie jak dobre piwo.Jak nie to w kanał, Ale to tylko moje prywatne zdanie

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychu-n Wyświetlenie odpowiedzi
                        Błonka jakby drożdży ?? na wierzchu.
                        Przyjrzałeś się fotce? Tam nie ma błonki, tylko ogniska jakiegoś grzyba.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                          a, co mogło być tego przyczyną - to moja 10 -ta warka, co do czystości to takie same postępowanie, jak zwykle,
                          Około 10 warki fermentory już nie są takie nowe, jak na początku. Nie wiem, jak dezynfekujesz, ale jeśli niczym mocnym, to pora przestawić się na jakieś ACE czy inne Cloroxy - pomaga
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

                            #14
                            Nie jestem przekonany czy rzeczywiście tylko i wyłącznie kanał.
                            Raz jeden jedyny miałem podobną przypadłość. Szkoda mi było wylewać, więc zabutelkowałem.
                            Pić się tego oczywiście nijak nie da, ale za to mam cudowny ocet piwny. Świetny jako zamiennik octu balsamicznego z kuchni sródziemnomorskiej. Poza tym używam do skrapiania sałat, jako dodatek do np do pieczonej fety, marynowania mięs. Również jako maczadło do sushi- jedno z kilku, do wyboru.
                            Oczywiście na podstawie zdjęcia i krótkiego opisu nikt nie jest w stanie stwierdzić co się tam faktycznie rozwinęło w fermentorze i nikt nie da gwarancji że można to piwo wykorzystać w sposób przeze mnie podany. Ja spróbowałem i się udało. Bardzo jestem zadowolony z tego produktu. Mam nadzieję że i Tobie wyjdzie z tego coś fajnego.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-01-17, 18:31.

                            Comment

                            • angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

                              #15
                              I jeszcze jedno.
                              Czy możecie potwierdzić moje obserwcje, że ów "film" pojawia się przede wszystkim na piwach ciemnych?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X