Temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    Temperatura

    Witam
    mam pytanie do doświadczonych Kolegów - do jakiej temperatury podgrzewacie zacier jeśli chcecie osiągnąć np. 63*? Pytam o to, ponieważ gdy osiągnę tą temp. i odstawię gar, obserwuje skoki temperaturowe nawet o 5* (raczej w górę). Ilość słodu to 4 kg + 16l wody
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    mam pytanie do doświadczonych Kolegów - do jakiej temperatury podgrzewacie zacier jeśli chcecie osiągnąć np. 63*? Pytam o to, ponieważ gdy osiągnę tą temp. i odstawię gar, obserwuje skoki temperaturowe nawet o 5* (raczej w górę). Ilość słodu to 4 kg + 16l wody
    Nie kumam? Podgrzewasz do 63C, wyłączasz palnik, czy też ściągasz gar z kuchenki elektrycznej, a po chwili pokazuje ci 68C?
    Podstawowe zasady są takie, że mieszasz zacier przez cały czas podgrzewania. Po drugie należy mierzyć temp. w środku zacieru, a nie przy powierzchni. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #3
      tak , podgrzewam, wyłączam palnik a po chwili temp. wzrasta o kika stopni (nawet po 10 minutach)

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #4
        chyba wiem o co biega - gar zostawiałem na kuchence gazowej, rozgrzane druty na których stoi gar podnosiły temperature - chyba to jest to

        Comment

        • kuczman
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 146

          #5
          Nie mysle- to raczej bezwladnosc termiczna gara- powinienes wylaczac podgrzewanie kilka stopni ponizej pozadanej temperatury. Bylo o tym gdzies pisane tu na forum tez.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie mysle- to raczej bezwladnosc termiczna gara- powinienes wylaczac podgrzewanie kilka stopni ponizej pozadanej temperatury. Bylo o tym gdzies pisane tu na forum tez.
            Właśnie. Jaki masz gar? Czy przypadkiem nie jest to nierdzewka z grubym dnem, a'la Zepter?
            blog.kopyra.com

            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Właśnie. Jaki masz gar? Czy przypadkiem nie jest to nierdzewka z grubym dnem, a'la Zepter?
              nie , zwykła emalia z Olkusza

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                nie , zwykła emalia z Olkusza
                No, to nie wiem.
                Ale mieszasz i mierzysz temp. w środku?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  No, to nie wiem.
                  Ale mieszasz i mierzysz temp. w środku?
                  oczywiście - mieszam termometrem (taki w obudowie)

                  Comment

                  • kuczman
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 146

                    #10
                    Nie bardzo rozumie- czyli mieszasz jakby patykiem?
                    To chyba niezbyt efektywne mieszanie... znaczy sie Ty krecisz, ale zacier to chyba sie niewiele przemieszcza!

                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie bardzo rozumie- czyli mieszasz jakby patykiem?
                      To chyba niezbyt efektywne mieszanie... znaczy sie Ty krecisz, ale zacier to chyba sie niewiele przemieszcza!
                      nie ma problemu, zacier się kręci, aż miło, poza tym mam pełną kontrolę nad temperaturą

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                        nie ma problemu, zacier się kręci, aż miło, poza tym mam pełną kontrolę nad temperaturą
                        No wybacz, ale chyba jednak nie całkiem pełną. Gdyby tak było, nie byłoby tego pytania.
                        Mieszanie termometrem jest mało efektywne. Nie jesteś w stanie doprowadzić do efektywnej wymiany pomiędzy wartstwą tuż przy dnie a warstwą najwyższą. Owszem, możesz sobie pokręcić w kółeczko, ale to nie jest metoda. Powinieneś do mieszanie używać sprzętu do tego przeznaczonego: albo porządnej łychy, albo jak np ja to robię- łyżki cedzakowej. Mieszanie nie powinno się odbywać tylko dookoła garnka, ale również w pionie: od dołu do góry. Nie wolno robić tego zbyt energicznie, ale raczej ruchem jednostajnym i jednocześnie zdecydowanym.
                        Ja jedną ręką mieszam, drugą podtrzymuję termometr we wnętrzu zacieru. Poza tym termometr jest stale zanurzony w zacierze, zawieszony na kawałku pręta.
                        ZAWSZE będziesz miał delikatne skoki temperatury, bo to wynika z bezwładności cieplnej zacieru. Ale nie o 5*. Owszem 0,5 - 1,5 *, ale nie 5!.
                        Zmień ten element, powinno być znacznie lepiej.

                        Comment

                        • Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam
                          mam pytanie do doświadczonych Kolegów - do jakiej temperatury podgrzewacie zacier jeśli chcecie osiągnąć np. 63*? Pytam o to, ponieważ gdy osiągnę tą temp. i odstawię gar, obserwuje skoki temperaturowe nawet o 5* (raczej w górę). Ilość słodu to 4 kg + 16l wody
                          Ja mam gar aluminiowy i też mam skoki temeratur wewnątrz zacieru rzędu 5st.
                          Ja się przyznaję, nie chce mi się cały czas mieszać, bo ręka boli jak cholera. Nie sądze by kolega mieszał cały czas skutecznie tym termometrem. Ja mieszam łyżką drewnianą. Czasami próbuję mieszać podczas całego podgrzewania i cały czas obserwować temperaturę= zadarza się, że gdy mocniej zaciągnę spod ścianek garnka temperatura podnosi się o kilka stopni. Wydaję mi się, że nie dokładnie wymieszany zacier może podnieść temperaturę całości. Myślę, że w Twoim przypadku winę ponosi brak skutecznego wymieszania zacieru.
                          Poszukuję

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #14
                            A skoro przy temperaturze...
                            Czy drożdże dobrze znoszą zmiany temperatur podczas fermentacji, czy wpływa to na nie negatywnie?
                            Już spieszę wyjaśnić o co mi chodzi:
                            Stworzyłem a'la Koźlaka. Jedną część zadałem dolniakami, drugą górniakami. Górniaki fermentują mi sobie spokojnie w temp 20-22st (stoją w pokoju, w którym temperatura waha się pomiędzy 15-18st). Z dolniakami mam kłopot (to pierwsze dolniaki, które używam). Mają fermentować w temp 10-15. Tymczasem ja mam w pokoju 15-18 st, a na dworzu jest 5 st. Wpadłem na pomysł by co jakiś zas przenosić dolniaki z miejsca na miejsce, ale nie wiem jak taki menewr na nie wpłynie.
                            Co radzicie?
                            Poszukuję

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z dolniakami mam kłopot (to pierwsze dolniaki, które używam). Mają fermentować w temp 10-15. Tymczasem ja mam w pokoju 15-18 st, a na dworzu jest 5 st. Wpadłem na pomysł by co jakiś zas przenosić dolniaki z miejsca na miejsce, ale nie wiem jak taki menewr na nie wpłynie.
                              Co radzicie?
                              Powiedziałbym, że to słaby pomysł, ale... w instrukcji fermentowania Maibocka z zestawu BA napisano:
                              "Fermentacja:
                              8-10*C przez 3 dni, później 12-14*C przez 4 dni."
                              Pytanie, czy wnoszenie i wynoszenie nie będzie jednak zbytnio stresujące dla drożdżaków. Z drugiej strony 20l brzeczki ma pewną bezwładność cieplną, więc dla drożdżaków zmiany nie powinny być tak gwałtowne, jak skoki temp. otoczenia.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-01-20, 10:45.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X