Piwo jabłkowe uzyskane za pomocą John Bull --- Country Cider

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cafekot
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.08
    • 40

    Piwo jabłkowe uzyskane za pomocą John Bull --- Country Cider

    Jeśli ktoś wpadł na taki pomysł wcześniej to przepraszam za plagiat ale nie znalazłem podobnego wątku.
    W ofercie Browamatora jest Brew-kit do wyrobu Cydru - chcę go dodać do warki podczas gotowania co pomoże uzyskać piwo o posmaku jabłkowym.
    Warka : - Pilzneński 3 kg
    - Monachijski 1 kg
    - Caraamber 0,2 kg
    + w/w Cydr cała pucha ?
    chmielenie 30 gram goryczki od początku
    drożdże S 04 .
    Co myślicie o takim pomyśle i ile waszym zdaniem dodać Brew-kit-? mi chodzi po głowie cała pucha !
  • rawarawa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 16

    #2
    Piwo jabłkowe uzyskane za pomocą John Bull --- Country Cider

    Ja zrobiłem 4 warki z zestawów Browamatora (różne, płynne ekstrakty chmielone - wszystkie wyszły super), i jako piątą chciałem zrobić Cidera.
    Substancja w puszce Browamatora pachnie bardzo ładnie -świeżymi jabłkami- smak kwaśny, ale mocno posłodzony.
    Postępując wg przepisu z brewkita na Cidera (jedynie zamiast 1kg cukru dałem dużą puszkę ekstraktu słodowego jasnego) , niestety wyszło bardzo kwaśne. Kolor jest jasnego piwa, piana na 2 palce, ale wypić można tylko po osłodzeniu.
    W instrukcji jest aby zagotować wodę, dodać cukier, następnie brewkit Cidera. Nie ma nic o późniejszym gotowaniu. Ja też po zagotowaniu wody z cukrem wyłączyłem gaz i dodałem Cidera(gdzieś na forum czytałem, że jak sie gotuje to czuć gotowane jabłka). A efekt jest taki jak już napisałem (bardzo ładny kwasek, choć pachnie jabłuszkami)

    W twoim wypadku nie mam pewności czy cała puszka to nie będzie za dużo.
    pozdro.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Zależy ile docelowo brzeczki chce uzyskać (jakiej pojemności ma fermentor). Na temat cidera się nie wypowiadam, bo ani nie robiłem, ani mi smakuje.

      Comment

      • rawarawa
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.11
        • 16

        #4
        moja warka była standardowej objętości ok 20l.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot Wyświetlenie odpowiedzi
          ...
          Co myślicie o takim pomyśle i ile waszym zdaniem dodać Brew-kit-? mi chodzi po głowie cała pucha !
          sorry, odnosiłem się do powyższego fragmentu. na 25-28 litrów gotowego piwa dodanie puszki będzie akuratne. na mniejsze też, tylko będziesz miał mocniejsze.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X