Zbyt wysokie blg po chmieleniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Terry
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 148

    #1

    Zbyt wysokie blg po chmieleniu

    Witam,
    Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.

    Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
    Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
    Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
    Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
    Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.

    EDIT
    Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2008-01-29, 22:05.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dopuszcza się.

    Tylko w jednej temp. zacierałeś?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Najlepiej jak masz, to rozcieńcz jakąś biedronkową 5l. Najlepiej ją wcześniej schłodzić np. na balkonie - szybciej schłodzisz brzeczkę. Jak masz tylko kranówę, to koniecznie ją zagotuj!

      EDIT
      A propo Twojego Editu: Ja bym jednak skoczył do Biedronki...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-01-29, 22:09.

      Comment

      • Terry
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 148

        #4
        Bardziej myślałem o wodzie oligoceńskiej.
        Dzięki za szybką odp.

        Comment

        • rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
          Witam,
          Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.

          Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
          Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
          Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
          Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
          Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.

          EDIT
          Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
          Jak najbardziej można. Ja bardzo często muszę uzupełnić wodą (przegotowaną), żeby osiągnąć planowane stężenie. Wolę zresztą mieć taką możliwość, niż mieć zbyt rzadką brzeczkę nastawną, bo co wtedy zrobić ? Chyba tylko ekstraktu dodać, bo nie za bardzo jest jak zagęścić.

          Comment

          • muavmf
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.08
            • 119

            #6
            Wykonałem 13 warek. Zawsze dolewałem kranówki (pierwsze trzy warki z brewkitów były wyłącznie z kranówki - żadnego gotowania wody).
            Piwa wszystkie wyszły - skromnie mówiąc - bez zarzutu.
            Subiektywna ocena jakości mojej kranówki - dobry tzn. można ją pić surową - smaczna.

            Nie wiem skąd u kolegów takie zamiłowanie do przegotowanej wody. Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19292

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
              ... Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .
              Może i masz rację, ale nie daję gwarancji mikrobiologicznej i chemicznej w 30-letniej instalacji w moim budynku. Teoretyczną gwarancję mam w przypadku wody ze sklepu.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2008-01-30, 12:53.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                Wykonałem 13 warek. Zawsze dolewałem kranówki (pierwsze trzy warki z brewkitów były wyłącznie z kranówki - żadnego gotowania wody).
                Piwa wszystkie wyszły - skromnie mówiąc - bez zarzutu.
                Subiektywna ocena jakości mojej kranówki - dobry tzn. można ją pić surową - smaczna.

                Nie wiem skąd u kolegów takie zamiłowanie do przegotowanej wody. Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .

                Jestem znany z niefrasobliwego podejścia do warzenia ale nawet mi kolega zaimponował .

                Jak musiałem to kranówę dolewałem ale dopiero po porządnym zafermentowaniu piwa.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Terry
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 148

                  #9
                  Napiszę może na czym stanęło:
                  Drożdże dodane wczoraj, utworzyły już ładną pianę, fermentacja dzisiaj była już całkiem intensywna.
                  Wybrałem rozwiązanie kompromisowe: nie dolałem kranówy, ale wodę oligoceńską z tym, że nie gotowałem jej.
                  Z szacunków wynika, że blg spadł do ok 13,5-14.

                  Na marginesie. Czy ktoś poczynił obserwacje jaki ubytek wody przewidywać w wyniku godzinnego chmielenia brzeczki?

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
                    Na marginesie. Czy ktoś poczynił obserwacje jaki ubytek wody przewidywać w wyniku godzinnego chmielenia brzeczki?
                    To zależy od intensywności gotowania i czy gotujesz z przykrywką, czy bez.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      To zależy od intensywności gotowania i czy gotujesz z przykrywką, czy bez.
                      A jak powinno?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

                        #12
                        Kiedy po dodaniu chmielu stwierdziłem, że chyba zbyt dużo odparowało tej wody to przykryłem gar pokrywką...
                        w efekcie cały gar oraz pokrywkę miałem ubabraną masą osadowo-chmielową(chmieliłem granulatem).
                        Tak więc ja się skłaniam ku gotowaniu bez pokrywki.

                        W jednym wątku znalazłem info, żeby liczyć ok 10% ubytku.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Zdaje się, że Czes pisał, że powinno sie gotować bez pokrywki. Pokrywa jest niewskazana.

                          Mnie paruje cirka ebaut 2 litra.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            Zdaje się, że Czes pisał, że powinno sie gotować bez pokrywki. Pokrywa jest niewskazana.
                            Pisał, wiem, ale to nie znaczy, że każdy tak robi. Osobiście nie zauważyłam różnicy w jakosci piwa. Ostatnio gotuję bez przykrywki, bo taboret tak daje czadu, że się nie da przykryć, bo wykipi
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Terry
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 148

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Mnie paruje cirka ebaut 2 litra.
                              No to by się zgadzało

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • nonFelix
                                Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
                                nonFelix
                                Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

                                JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
                                2023-07-14, 12:19
                              • e-prezes
                                Edit, M84!
                                e-prezes
                                Browar ma dwie firmowe miejscówki w Turynie i w Mediolanie (akurat nie trafiłem jak byłem) i jest dość sporym browarem kraftowym wyrosłym już z nowej fali. Ja utrafiłem w Cerqua w Boloniii na gościnnym kranie doppelbocka, więc od niego zacząłem, bo to styl dość staromodny i tym bardziej...
                                2023-02-17, 18:06
                              • darekd
                                Pinta, Black Delivery
                                darekd
                                Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

                                15% ekstr.
                                6,5% alk.

                                Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
                                Piana - wyższa, zwarta,...
                                2024-09-18, 21:18
                              • darekd
                                Avery, Avery IPA
                                darekd
                                Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"

                                6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno

                                https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa

                                Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...
                                2024-05-25, 21:42
                              • e-prezes
                                Perła, EPA
                                e-prezes
                                Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

                                EPA, czyli english...
                                2024-05-08, 10:26
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...