Witam,
Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.
Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.
EDIT
Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.
Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.
EDIT
Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
Comment