Zbyt wysokie blg po chmieleniu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Terry
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 148

Zbyt wysokie blg po chmieleniu

Witam,
    Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.

Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
    Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
    Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
    Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
    Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.

EDIT
    Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2008-01-29, 22:05.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Dopuszcza się.

Tylko w jednej temp. zacierałeś?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Najlepiej jak masz, to rozcieńcz jakąś biedronkową 5l. Najlepiej ją wcześniej schłodzić np. na balkonie - szybciej schłodzisz brzeczkę. Jak masz tylko kranówę, to koniecznie ją zagotuj!

EDIT
      A propo Twojego Editu: Ja bym jednak skoczył do Biedronki...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-01-29, 22:09.

Comment

• Terry
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 148

Bardziej myślałem o wodzie oligoceńskiej.
        Dzięki za szybką odp.

Comment

• rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,
          Z zasady zanim zadam pytanie to przeglądam forum. Przejrzałem 10 stron kołyski, wyszukiwarka też nie za bardzo, a czas troszkę goni. Więc jeśli już był podobny wątek to proszę o link, a jeśli nie było to o poradę.

Z 3,6kg Pale Ale i 0,35 Carahell wyszło mi ponad ok 22l o blg 9.
          Za mało. Godzinkę więc pogotowałem celem odparowania nadmiaru wody, a potem druga godzina chmielenia.
          Celowałem raczej w 12-13 tymczasem po wystudzeniu wyszło mi 16 BLG(jednak mogłem odpuścić tą pierwszą godzinę)
          Czy dopuszcza się w takiej sytuacji rozcieńczenie wodą i czy duży to będzie miało wpływ na jakość piwa?
          Aha, zacierałem w 12L wody przez 90 min w 69*.

EDIT
          Szybki rzut okien na http://browar.biz/forum/showthread.php?t=57157 ... no i chyba można. Przegotuję, przestudzę i dodam.
          Jak najbardziej można. Ja bardzo często muszę uzupełnić wodą (przegotowaną), żeby osiągnąć planowane stężenie. Wolę zresztą mieć taką możliwość, niż mieć zbyt rzadką brzeczkę nastawną, bo co wtedy zrobić ? Chyba tylko ekstraktu dodać, bo nie za bardzo jest jak zagęścić.

Comment

• muavmf
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.08
            • 119

Wykonałem 13 warek. Zawsze dolewałem kranówki (pierwsze trzy warki z brewkitów były wyłącznie z kranówki - żadnego gotowania wody).
            Piwa wszystkie wyszły - skromnie mówiąc - bez zarzutu.
            Subiektywna ocena jakości mojej kranówki - dobry tzn. można ją pić surową - smaczna.

Nie wiem skąd u kolegów takie zamiłowanie do przegotowanej wody. Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .
              Może i masz rację, ale nie daję gwarancji mikrobiologicznej i chemicznej w 30-letniej instalacji w moim budynku. Teoretyczną gwarancję mam w przypadku wody ze sklepu.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2008-01-30, 12:53.

Comment

• fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3490

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                Wykonałem 13 warek. Zawsze dolewałem kranówki (pierwsze trzy warki z brewkitów były wyłącznie z kranówki - żadnego gotowania wody).
                Piwa wszystkie wyszły - skromnie mówiąc - bez zarzutu.
                Subiektywna ocena jakości mojej kranówki - dobry tzn. można ją pić surową - smaczna.

Nie wiem skąd u kolegów takie zamiłowanie do przegotowanej wody. Rozumiem tych co mają trefne ujęcia, ale cała reszta gotująca wodę chyba przesadza .

Jestem znany z niefrasobliwego podejścia do warzenia ale nawet mi kolega zaimponował .

Jak musiałem to kranówę dolewałem ale dopiero po porządnym zafermentowaniu piwa.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Terry
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 148

Napiszę może na czym stanęło:
                  Drożdże dodane wczoraj, utworzyły już ładną pianę, fermentacja dzisiaj była już całkiem intensywna.
                  Wybrałem rozwiązanie kompromisowe: nie dolałem kranówy, ale wodę oligoceńską z tym, że nie gotowałem jej.
                  Z szacunków wynika, że blg spadł do ok 13,5-14.

Na marginesie. Czy ktoś poczynił obserwacje jaki ubytek wody przewidywać w wyniku godzinnego chmielenia brzeczki?

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
                    Na marginesie. Czy ktoś poczynił obserwacje jaki ubytek wody przewidywać w wyniku godzinnego chmielenia brzeczki?
                    To zależy od intensywności gotowania i czy gotujesz z przykrywką, czy bez.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mwa
                      • 2003.01
                      • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      To zależy od intensywności gotowania i czy gotujesz z przykrywką, czy bez.
                      A jak powinno?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

Kiedy po dodaniu chmielu stwierdziłem, że chyba zbyt dużo odparowało tej wody to przykryłem gar pokrywką...
                        w efekcie cały gar oraz pokrywkę miałem ubabraną masą osadowo-chmielową(chmieliłem granulatem).
                        Tak więc ja się skłaniam ku gotowaniu bez pokrywki.

W jednym wątku znalazłem info, żeby liczyć ok 10% ubytku.

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Zdaje się, że Czes pisał, że powinno sie gotować bez pokrywki. Pokrywa jest niewskazana.

Mnie paruje cirka ebaut 2 litra.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zdaje się, że Czes pisał, że powinno sie gotować bez pokrywki. Pokrywa jest niewskazana.
                            Pisał, wiem, ale to nie znaczy, że każdy tak robi. Osobiście nie zauważyłam różnicy w jakosci piwa. Ostatnio gotuję bez przykrywki, bo taboret tak daje czadu, że się nie da przykryć, bo wykipi
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Terry
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 148

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mnie paruje cirka ebaut 2 litra.
                              No to by się zgadzało

Comment

Przetwarzanie...
                              X