przymierzam się do pierwszego piwa domowego i przeczytałem kilka artykułów i nasunęly mi się dwa pytania. czy słód można przygotować w makutrze? wydaje mi się że to raczej nie powinno skomplikować procesu warzenia piwa. i druga sprawa dotycząca fermentacji. fermentacja to proces beztlenowy więc dlaczego w niekturych artykułach opisuje się że należy mieszać wywar podczas fermentacji (nie mam na myśli sytuacji kiedy nie możemy tego uniknąc(nagłe wypadki)). galon do wina w koszu obłożone słomą jako izolator do utrzymania stałej temp, wydaje mi się najoodpowiedniejsze naczynie do procesu fermentacji. proszę was o swoje opinie
słód i fermentacja
Collapse
X
-
A mama makowca w domu nie robiła?
Nie wyobrażam sobie mielenia słodu w makutrze; za pomocą pałki drewnianej? To juz lepiej zamówić ześrutowany.
Można fermentować w balonie. Plastikowy fermentor jest lepszy, łatwiej się myje. Po takich drożdach jak THG, domycie balona było by niemożliwością a tym bardziej zebranie gęstwy z wierzchu.
Nie wiem co masz na mysli pisząc "wywar".
Miesza się zacier podczas zacierania, a potem natlenia brzeczkę przed zadaniem drożdży. Podczas fermentacji nic się już nie miesza i najlepiej gdy sie tam nie zagląda.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
No to podczas fermentacji nic się nie miesza.
A w makutrze nie utrzesz słodu. Zamów sobie ześrutowany.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jak chce, to niech uciera.
Pisz po polsku. Nie da się tego czytać. U nas jest taki zwyczaj, że pisze się poprawnie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment