przymierzam się do pierwszego piwa domowego i przeczytałem kilka artykułów i nasunęly mi się dwa pytania. czy słód można przygotować w makutrze? wydaje mi się że to raczej nie powinno skomplikować procesu warzenia piwa. i druga sprawa dotycząca fermentacji. fermentacja to proces beztlenowy więc dlaczego w niekturych artykułach opisuje się że należy mieszać wywar podczas fermentacji (nie mam na myśli sytuacji kiedy nie możemy tego uniknąc(nagłe wypadki)). galon do wina w koszu obłożone słomą jako izolator do utrzymania stałej temp, wydaje mi się najoodpowiedniejsze naczynie do procesu fermentacji. proszę was o swoje opinie
słód i fermentacja
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi3. Nie wiem co to jest makuter i google też nie wie...
Nie wyobrażam sobie mielenia słodu w makutrze; za pomocą pałki drewnianej? To juz lepiej zamówić ześrutowany.
Można fermentować w balonie. Plastikowy fermentor jest lepszy, łatwiej się myje. Po takich drożdach jak THG, domycie balona było by niemożliwością a tym bardziej zebranie gęstwy z wierzchu.
Nie wiem co masz na mysli pisząc "wywar".
Miesza się zacier podczas zacierania, a potem natlenia brzeczkę przed zadaniem drożdży. Podczas fermentacji nic się już nie miesza i najlepiej gdy sie tam nie zagląda.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hoffi Wyświetlenie odpowiedzimakutra to misa do rozcierania ciasta, najczęsciej z wypalanej gliny z rowkami w srodku. a co do miesznia to niechodzi mi o miesznie podczas gotowania zacieru tylko juz podczas procesu fermentacji
No to podczas fermentacji nic się nie miesza.
A w makutrze nie utrzesz słodu. Zamów sobie ześrutowany.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jak chce, to niech uciera.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hoffi Wyświetlenie odpowiedzimakutra to misa do rozcierania ciasta, najczęsciej z wypalanej gliny z rowkami w srodku. a co do miesznia to niechodzi mi o miesznie podczas gotowania zacieru tylko juz podczas procesu fermentacji
Comment
-
Comment