Jak dodawać do zielonego piwa przed butelkowaniem suchy ekstrakt słodowy? Czy, podobnie jak glukozę, rozpuścić w gorącej wodzie i dodać, czy dodawać bezpośrednio z torebki w postaci proszku?
dodawanie suchego ekstraktu
Collapse
X
-
Uwaga, suchy ekstrakt wsypany do gorącej wody lubi się zbić w twardą karmelową bryłę. IMO należy go najpierw rozmieszać, a dopiero później ewentualnie zagotować.Comment
-
Też rozpuszczam, ale nie lubie "zabawy" z powstającymi przy tym grudkami, stąd zastanawiałem się, czy przypadkiem nie sypać proszku (choć byłoby to "drobne" wypaczenie zasad naszego "rzemiosła).
Też zawsze dodaję więcej ekstraktu niż glukozy. Że nie zawsze z dobrym efektem, to już zupełnie inna historia...Comment
-
Czułe jest cholerstwo na odrobinę wilgoci - sypany do gara z ciepłą wodą potrafi się zbrylić (częściowo) jeszcze w opakowaniu.Comment
-
Nawet jak się trochę zbryli w garnku, to nie jest problemem te grudki porozbijać, albo trochę poczekać i rozmieszać. Oczywiście mam na myśli mały pomocniczy garnuszek z wodą, a nie gar, czy fermentor z piwemByle nie próbować sypać suchego ekstraktu prosto do butelek i to jeszcze za pomocą "dedykowanej" plastikowej miarki. To po prostu sie nie uda.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...-
Channel: Czechy
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
-
Cześć,
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment