Jak dodawać do zielonego piwa przed butelkowaniem suchy ekstrakt słodowy? Czy, podobnie jak glukozę, rozpuścić w gorącej wodzie i dodać, czy dodawać bezpośrednio z torebki w postaci proszku?
dodawanie suchego ekstraktu
Collapse
X
-
Uwaga, suchy ekstrakt wsypany do gorącej wody lubi się zbić w twardą karmelową bryłę. IMO należy go najpierw rozmieszać, a dopiero później ewentualnie zagotować.
Comment
-
-
Też rozpuszczam, ale nie lubie "zabawy" z powstającymi przy tym grudkami, stąd zastanawiałem się, czy przypadkiem nie sypać proszku (choć byłoby to "drobne" wypaczenie zasad naszego "rzemiosła).
Też zawsze dodaję więcej ekstraktu niż glukozy. Że nie zawsze z dobrym efektem, to już zupełnie inna historia...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziUwaga, suchy ekstrakt wsypany do gorącej wody lubi się zbić w twardą karmelową bryłę. IMO należy go najpierw rozmieszać, a dopiero później ewentualnie zagotować.
Czułe jest cholerstwo na odrobinę wilgoci - sypany do gara z ciepłą wodą potrafi się zbrylić (częściowo) jeszcze w opakowaniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBo to się robi na odwrót - najpierw sypie do gara, a potem zalewa wodą. Mnie nigdy się nie zbryliło.
O! Na to nie wpadłem!
Dzięki za podpowiedź
Comment
-
-
Nawet jak się trochę zbryli w garnku, to nie jest problemem te grudki porozbijać, albo trochę poczekać i rozmieszać. Oczywiście mam na myśli mały pomocniczy garnuszek z wodą, a nie gar, czy fermentor z piwem Byle nie próbować sypać suchego ekstraktu prosto do butelek i to jeszcze za pomocą "dedykowanej" plastikowej miarki. To po prostu sie nie uda.
Comment
-
Comment