Fermentacja zatrzymana na 6,5 Blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mm07
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 21

    #1

    Fermentacja zatrzymana na 6,5 Blg

    Po 12 dniach cichej fermentacji mój koziołek zatrzymał się na 6,5 Blg i usnął... Da się go jakoś obudzić? Fermentor jest szczelny, a rurka fermentacyjna zamilkła jakieś 36 godzin temu...

    Swoją drogą jest całkiem smaczny. Mógłbym go zabutelkować, ale boję się niespodziewanych eksplozji
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Podnieś temperaturę i delikatnie zabełtaj. Powinno pomóc.

    Comment

    • mm07
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.11
      • 21

      #3
      Dzięki, ruszam z mieszadłem...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        A ile blg miała brzeczka nastawna? Jeśli jakieś 18 blg, to wcale te 6,5 nie jest takim złym wynikiem

        Mi z 17 zszedł do 5, komuś innemu do 6 i jest pychotka
        Zależy też, jakich drożdży użyłeś i w jakiej temperaturze fermentujesz.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Przewaznie zacieram jednotemperaturowo w temp 68st C i z 12 Blg odfementowuje mi do 5. Moze na cichej spada o 0,5 Blg ,ale juz po glownej fementacji zadko sprawdzam Blg.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • mm07
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.11
            • 21

            #6
            Miała 16 Blg.

            Fermentowało się w ok. 10 stopniach.

            Już zamieszałem i trochę "docieplę" przez nockę. Zobaczymy, czy ten zabieg je "wzruszy".

            Jak nie, to na cichą i zobaczymy, co się udało (a co nie)

            Comment

            • mm07
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.11
              • 21

              #7
              Zadziałało - drożdże się obudziły

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • balon91
                Zatrzymana fermentacja??
                balon91
                Witam serdecznie.
                W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                Niestety przez moją niecierpliwość...
                2021-07-14, 15:39
              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • RomaNzRumunii
                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                2022-01-25, 16:05
              • krzysztoft
                fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                krzysztoft
                Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                2019-04-01, 00:18
              • Magyars
                Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                Magyars
                Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                50% słód pszeniczny
                50% słód pilzeński
                Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                BLG początkowe...
                2019-12-17, 08:06
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...