Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?
Collapse
X
-
Zdecydowanie lepiej działać na słodach kupnych, wszelka partyzantkamoże się skończyć zbyt ciemnym kolorem, bądź niezadowoleniem ze smaku.
Comment
-
Po prostu zrób zazieranie metodą dekokcji. Tak orginalne Brackie powstaje.Comment
-
Słód Monachijski, czyli ten, który kolega z powodów ekonomicznych chciałby zastąpić czymś innym, wprowadza do bukietu piwa bardziej słodowe niż karmelowe smaki. Propozycja zasypu słodu pilzneńskiego z dekokcją (najlepiej więcej niż jednowarową) wydaje się najlepszą propozycją/alternatywą, tym bardziej, że "poprawia" kolor. Jeżeli Koledze zależy na nieco bardziej intensywnej zmianie koloru, to proponowałbym "kilka kropel" ekstraktu barwiącego - na tyle mało by nie poczuć smaku palonego, i na tyle dużo, żeby zmienić kolor.
Pytanie sie jednak nasuwa, czy gra warta świeczki i czy faktycznie będą wymierne korzyści finansowe z tego?
Pozdrawiam
RafComment
-
Comment
-
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html
Mam taki taborecik, wprawdzie na butlę, bo gazu ziemnego w chacie nie mam, ale tak czy siak szczerze go polecam, spisuje się bez zarzutu. Przed rozpoczęciem użytkowania zalecam przeczytanie długaśnego tematu o taboretach (wyszukiwarka powie, gdzie jest) - ja nie przeczytałam i się niepotrzebnie stresowałam
Comment
-
Po drugie, piwa np. ryżowe są jasne, a smak mają bardzo ciekawy i nie przypominają niczego z KP.Comment
-
Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html
Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Następny etap to będzie instalacja z kociołkiem i elektryką, ale wszystko w swoim czasieComment
-
Po drugie: jak uważasz, że piwa z dodatkiem surowca niesłodowanego-ryżu mają bardzo ciekawy smak - poprostu gratuluje
Po trecie: piwo ryżowe to SAKE i moim zdaniem koło piwa nawet nie stało !!!
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
A ja sobie kiedyś uwarzyłem piwko tylko na pilzeńskim, bez kombinowania przy zacieraniu. Bardzo za nim tęsknie i chyba zrobię je jeszcze raz. Jak komuś przeszkadza kolor to niech zamyka oczy podczas degustacji.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?Comment
-
-
To nieistotne zresztą, bo percepcję kolorów każdy ma odrobinę inną.
EOT.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browarek z Gór Orlickich tuż przy polskiej granicy:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-neratov
13% ekstr.
5,6% alk.
36 IBU
Chmiele: Sládek, Vital, Žatecký poloraný červeňák
https://pivovarneratov.cz/produkt/pi...k-13-svetly-le...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment