Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    dobrze , powinno trochę przyciemnić tylko po co ?
    piwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

    Wolsztyński Browar Domowy M & P

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
      piwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
      Ale inaczej smakują !!!! I wtedy na kolor sie nie patrzy.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • maaciej6
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.04
        • 219

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Caraaroma to słód karmelowy, i to o ciemnej barwie. Wprowadzi ciemny kolor ale i takze posmaki karmelowe.

        Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć kolor i jakie posmaki.
        pół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
        Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.
        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

        Wolsztyński Browar Domowy M & P

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
          pół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
          Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.

          Najlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
            piwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
            pół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
            Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.
            moje robione na samym pilzneńskim nie są jak "szczyny"
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • maaciej6
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.04
              • 219

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Najlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach.
              jasna sprawa. Będę próbował. Dzięki za wypowiedzi, temat uważam za zamknięty
              "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

              Wolsztyński Browar Domowy M & P

              Comment

              • maaciej6
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.04
                • 219

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                moje robione na samym pilzneńskim nie są jak "szczyny"
                wiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
                "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                Wolsztyński Browar Domowy M & P

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                  wiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
                  eeeeeeeee bez przesady
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                    wiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
                    Jak dojdziesz do wprawy zrobisz idealnie klarowne piwo np. czerwone. Piwo mętne nie ma nieciekawego wyglądu po prostu jest naturalne a nie wyfiltrowane dla oka.

                    Jak chcesz uzyskać kolor np. Brackiego i użyć tylko słodu pilzneńskiego weź do 5% zasypu i delikatnie upraż na patelni w miarę niskiej temperaturze. Jak spalisz będziesz miał ciemne palone

                    O temat zamknięty a jam się obudził
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-02-02, 00:39. Powód: ide spać

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pół kilo caraaroma? To dość sporo wg mnie.

                      Uwarz z samego pilzneńskiego, wcale nie będzie bardzo jasne - bardzo jasne będzie jak dodasz słodu pszenicznego

                      A co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                        wiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.

                        że tak zacytuję z innego forum 'chcesz w ryja?'


                        I nie obrażaj się! Po prostu mało chyba tych piw domowych widziałeś.


                        Marek
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • aqqq
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.12
                          • 56

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                          że tak zacytuję z innego forum [...]'
                          Rozumiem, że proponujesz degustację piwa domowego?
                          W zasadzie ja też mogę Może kolega maaciej6 zmieni zdanie.

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                            piwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek

                            Możesz zrobic dekokt to kolorek bedzie ciemniejszy i smak też zyska. Możesz też dodac jasnego karmelu ponoc poniżej 11% w zasypie nie ma posmaków karmelowych w piwie, a i zacieranie ( przynajmniej u mnie ) skuteczniejsze i kolorek i smak pełniejszy.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19275

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chcę zastąpić słód monachijski innym słodem. Jaki jest zbliżony parametrami do monachijskiego ?
                              Źle zadałeś pytanie. Gdybyś zapytał czy w zasypie mogę stosować tylko pilsneński (w domyśle z domieszką karmelowych, do odpowiedniej ilości %) to brzmiałoby lepiej

                              Comment

                              • maaciej6
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.04
                                • 219

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                A co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
                                Chyba nie potrzebnie przyczepiłem się do jasnego koloru piwa.
                                Jestem na etapie zmiany zdania
                                "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                                Wolsztyński Browar Domowy M & P

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X