Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwekMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCaraaroma to słód karmelowy, i to o ciemnej barwie. Wprowadzi ciemny kolor ale i takze posmaki karmelowe.
Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć kolor i jakie posmaki.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.
Najlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwekPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNajlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzimoje robione na samym pilzneńskim nie są jak "szczyny""Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
Jak chcesz uzyskać kolor np. Brackiego i użyć tylko słodu pilzneńskiego weź do 5% zasypu i delikatnie upraż na patelni w miarę niskiej temperaturze. Jak spalisz będziesz miał ciemne palone
O temat zamknięty a jam się obudził
Comment
-
-
Pół kilo caraaroma? To dość sporo wg mnie.
Uwarz z samego pilzneńskiego, wcale nie będzie bardzo jasne - bardzo jasne będzie jak dodasz słodu pszenicznego
A co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
że tak zacytuję z innego forum 'chcesz w ryja?'
I nie obrażaj się! Po prostu mało chyba tych piw domowych widziałeś.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziże tak zacytuję z innego forum [...]'
W zasadzie ja też mogę Może kolega maaciej6 zmieni zdanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
Możesz zrobic dekokt to kolorek bedzie ciemniejszy i smak też zyska. Możesz też dodac jasnego karmelu ponoc poniżej 11% w zasypie nie ma posmaków karmelowych w piwie, a i zacieranie ( przynajmniej u mnie ) skuteczniejsze i kolorek i smak pełniejszy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziChcę zastąpić słód monachijski innym słodem. Jaki jest zbliżony parametrami do monachijskiego ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
Jestem na etapie zmiany zdania"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
Comment