Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwekMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCaraaroma to słód karmelowy, i to o ciemnej barwie. Wprowadzi ciemny kolor ale i takze posmaki karmelowe.
Wszystko zależy od tego jaki chcesz mieć kolor i jakie posmaki.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.
Najlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwekPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipół kilo caraaroma nie powinno dać mocnego posmaku karmelowego, a kolor da lekko ciemniejszy od pilsa.
Natomiast z ciemnymi piwami nie będzie problemu, zamiast monachijskiego sypie pilzneński i będzie ok.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNajlepiej gdy zrobisz jak uważasz i zdasz nam relację za jakies trzy miechy. Wszyscy sie czegoś dowiemy. Na tym to polega, na eksperymentach."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzimoje robione na samym pilzneńskim nie są jak "szczyny""Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
Jak chcesz uzyskać kolor np. Brackiego i użyć tylko słodu pilzneńskiego weź do 5% zasypu i delikatnie upraż na patelni w miarę niskiej temperaturze. Jak spalisz będziesz miał ciemne palone
O temat zamknięty a jam się obudził
Comment
-
-
Pół kilo caraaroma? To dość sporo wg mnie.
Uwarz z samego pilzneńskiego, wcale nie będzie bardzo jasne - bardzo jasne będzie jak dodasz słodu pszenicznego
A co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziwiadomo, że piwa warzone w domu nie są jak szczyny, ale wygląd mają nie ciekawy. Takie są tylko moje spostrzeżenia.
że tak zacytuję z innego forum 'chcesz w ryja?'
I nie obrażaj się! Po prostu mało chyba tych piw domowych widziałeś.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziże tak zacytuję z innego forum [...]'
W zasadzie ja też mogę Może kolega maaciej6 zmieni zdanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzipiwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
Możesz zrobic dekokt to kolorek bedzie ciemniejszy i smak też zyska. Możesz też dodac jasnego karmelu ponoc poniżej 11% w zasypie nie ma posmaków karmelowych w piwie, a i zacieranie ( przynajmniej u mnie ) skuteczniejsze i kolorek i smak pełniejszy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziChcę zastąpić słód monachijski innym słodem. Jaki jest zbliżony parametrami do monachijskiego ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA co do wyglądu piw domowych - no pierwsze widzę, żeby komuś się nie podobał, przecież piwa domowe zazwyczaj mają chociażby ładniejszą pianę niż fabryczne.
Jestem na etapie zmiany zdania"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Comment
-
Comment