Karmelowy ? Zamiast Monachijskiego ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak chcesz uzyskać kolor np. Brackiego i użyć tylko słodu pilzneńskiego weź do 5% zasypu i delikatnie upraż na patelni w miarę niskiej temperaturze. Jak spalisz będziesz miał ciemne palone
    Bardzo dobra propozycja. Nie ma to jak konkretny fachowiec.
    Spróbuje taki słód przygotować.

Przy okazji mam pytanko: Można samemu zrobić słód brwiący ? Coś podobnego do Carafa ?
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

Wolsztyński Browar Domowy M & P

Comment

• mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi

Przy okazji mam pytanko: Można samemu zrobić słód brwiący ? Coś podobnego do Carafa ?
      Nie jest to takie proste musisz mieć trochę doświadczenia, żeby ocenić jak Ci się uprażyło i ile tego dodać (jeśli w ogóle będzie się nadawało).
      Zdecydowanie lepiej działać na słodach kupnych, wszelka partyzantka może się skończyć zbyt ciemnym kolorem, bądź niezadowoleniem ze smaku.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-02-03, 09:53. Powód: interpunkcja

Comment

• kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

Po prostu zrób zazieranie metodą dekokcji. Tak orginalne Brackie powstaje.

Comment

• Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,

Słód Monachijski, czyli ten, który kolega z powodów ekonomicznych chciałby zastąpić czymś innym, wprowadza do bukietu piwa bardziej słodowe niż karmelowe smaki. Propozycja zasypu słodu pilzneńskiego z dekokcją (najlepiej więcej niż jednowarową) wydaje się najlepszą propozycją/alternatywą, tym bardziej, że "poprawia" kolor. Jeżeli Koledze zależy na nieco bardziej intensywnej zmianie koloru, to proponowałbym "kilka kropel" ekstraktu barwiącego - na tyle mało by nie poczuć smaku palonego, i na tyle dużo, żeby zmienić kolor.

Pytanie sie jednak nasuwa, czy gra warta świeczki i czy faktycznie będą wymierne korzyści finansowe z tego?

Pozdrawiam
          Raf
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

Comment

• maaciej6
            • 2007.04
            • 219

Niebawem nasz minibrowarek dorobi się taboretu, wtedy będzie możliwość zacierania metodą dekokcyjną.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              ... wszelka partyzantka może się skończyć zbyt ciemnym kolorem...
              Nie ma takiej opcji, nie upali słodu w piekarniku ciemniej niż fabryczny barwiący.

Comment

• kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

No to mamy podobne zamiary. Też taborecik planuje. Monitorujesz ceny?? musze jeszcze sprawdzic ceny na Wichrowej w Poznaniu i podam.

Comment

• maaciej6
                  • 2007.04
                  • 219

No to mamy podobne zamiary. Też taborecik planuje. Monitorujesz ceny?? musze jeszcze sprawdzic ceny na Wichrowej w Poznaniu i podam.
                  Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Ok. Jak będziesz znał ceny możesz podać, ja szukałem tylko na allegro. Interesuje mnie na gaz ziemny, bo nie mam zamiaru z butelkami gazowymi biegać.
                    http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html

Mam taki taborecik, wprawdzie na butlę, bo gazu ziemnego w chacie nie mam, ale tak czy siak szczerze go polecam, spisuje się bez zarzutu. Przed rozpoczęciem użytkowania zalecam przeczytanie długaśnego tematu o taboretach (wyszukiwarka powie, gdzie jest) - ja nie przeczytałam i się niepotrzebnie stresowałam
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• rafal_s
                      • 2006.11
                      • 128

piwa w bardzo jasnym kolorze wyglądają jak szczyny np. z KP, dlatego nie będę warzył takich jasnych piwek
                      Po pierwsze, bzdura. Widziałeś kiedyś w laboratorium mocz do badania ?
                      Po drugie, piwa np. ryżowe są jasne, a smak mają bardzo ciekawy i nie przypominają niczego z KP.

Comment

• rafal_s
                        • 2006.11
                        • 128

http://allegro.pl/item304536753_tabo...z_ziemny_.html
                        Uprzedzam, że czasem zdarzają się wadliwe termopary albo zaworki termopary. Mnie się tak zdarzyło, ale wymienili bez problemu. Radzę zatem najpierw "przepalić" taboret np. zagotować garnek wody, żeby się upewnić czy wszystko jest w porządku i przy okazji oswoić się ze sprzętem.
                        Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Następny etap to będzie instalacja z kociołkiem i elektryką, ale wszystko w swoim czasie

Comment

• maaciej6
                          • 2007.04
                          • 219

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                          Po pierwsze, bzdura. Widziałeś kiedyś w laboratorium mocz do badania ?
                          Po drugie, piwa np. ryżowe są jasne, a smak mają bardzo ciekawy i nie przypominają niczego z KP.
                          Po pierwsze: mocz oglądam codziennie nawet po kilka razy i nie musze w tym celu chodzić do laboratorium
                          Po drugie: jak uważasz, że piwa z dodatkiem surowca niesłodowanego-ryżu mają bardzo ciekawy smak - poprostu gratuluje
                          Po trecie: piwo ryżowe to SAKE i moim zdaniem koło piwa nawet nie stało !!!

Comment

• miodzik
                            • 2004.08
                            • 103

A ja sobie kiedyś uwarzyłem piwko tylko na pilzeńskim, bez kombinowania przy zacieraniu. Bardzo za nim tęsknie i chyba zrobię je jeszcze raz. Jak komuś przeszkadza kolor to niech zamyka oczy podczas degustacji.
                            ------------------------------------------------------
                            Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

Comment

• huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

(...)
                              Piwo nie stało koło piwa? Daj spokój i odpocznij sobie zasłużenie.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• rafal_s
                                • 2006.11
                                • 128

Po pierwsze: mocz oglądam codziennie nawet po kilka razy i nie musze w tym celu chodzić do laboratorium
                                I tutaj się, niestety, mylisz. Trochę inaczej (kolor) wygląda nalany do naczynia...
                                To nieistotne zresztą, bo percepcję kolorów każdy ma odrobinę inną.

Po drugie: jak uważasz, że piwa z dodatkiem surowca niesłodowanego-ryżu mają bardzo ciekawy smak - poprostu gratuluje
                                Ależ dziękuję bardzo

No, jeśli dla Ciebie Sake jest tym samym, co piwo z dodatkiem ryżu w zasypie (oprócz słodu - dodajmy dla ścisłości), to tym razem ja gratuluję. Szkoda dalej rozwijać temat.
                                EOT.

Comment

Przetwarzanie...
                                X