Przygotowałem przedwczoraj starter dla drożdży - litr wody i 100g glukozy. Drożdże to zwykle suche dodawane do brewkitów. Przez dwa dni oznaki pracy drożdży były minimalne, trochę gazu, musowania, żadnej piany! (chyba, że przegapiłem coś, ale nie ma śladów piany na ściankach). Zastanawiam sie czy tak powinno być, spodziewałem się trochę bardziej spektakularnych efektów.
Słoik wyparzyłem, wodę z glukozą przegotowałem, temperatura około 22-24 stopnie, drożdże pachną przyjemnie i cały czas lekko musują. Nie mam pojecia czy lać je do brzeczki? Dadzą radę?
Na koniec istotna informacja - drożdże pochodzą z przeterminowanego brewkita.
proszę radę...
pozdrawiam
t.
Słoik wyparzyłem, wodę z glukozą przegotowałem, temperatura około 22-24 stopnie, drożdże pachną przyjemnie i cały czas lekko musują. Nie mam pojecia czy lać je do brzeczki? Dadzą radę?
Na koniec istotna informacja - drożdże pochodzą z przeterminowanego brewkita.
proszę radę...
pozdrawiam
t.
Comment