Degustując Stouta w trakcie butelkowania, nawiasem mówiąc zapowiada się interesująco zauważyłem na dnie szklanki czarne, bardzo drobne kruszynki, najprawdopodobniej z jęczmienia palonego lub słodu czekoladowego. Denerwuje mnie to, bo nie wiem czy popełniłem jakiś błąd, na przykład zbyt drobno mieląc ciemne surowce, czy jest to normalne.
Czarne drobinki w Stoucie
Collapse
X
-
A tak go warzyłem:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziWarka III. Moja pierwsza próba warzenia z zacieraniem.
Jako "doświadczony" piwowowar, dwie warki już za mną (brew kit Muntons i Prawdziwe Pszeniczne z BA z chmieleniem.) postanowiłem spróbować zacierania.
Oparłem się na surowcach ze Stouta Owsianego BA które wzbogaciłem wzorując się na przepisie Stout Świąteczny Czekoladowy A.Sadownika.
Surowce:
- słod Pale ale 3,70 kg
- słod Monachijski I 0,40 kg
- słód Caramunich 0,40 kg
- słód wędzony 0,30 kg
- słód karmelowy ciemny 0,30 kg
- słód czekoladowy 0,25 kg
- słód pszeniczny jasny 0,25 kg
- słod carafa 0,20 kg
- płatki owsiane 0,5 kg
- płatki jęczmienne 0,3 kg
- jęczmień palony 0,30 kg
- chmiel Marynka 0,025 kg
- chmiel Lubelski 0,030 kg
Razem 6,90 kg słodów i surowców niesłodowanych
Drożdże safale S-04
Woda Eden 10-15n
Śrutowanie:Śrutownik Porkert. Nawilżyłem na próbę 1 kg słodu ok 30ml wody 80C i po 10 min wspaniale się śrutowało,łuska cała a bielmo drobno zmielone. Nawilżyłem więc 3kg i tu pierwsza wpadka, w trakcie śrutowania słod namókł za mocno i musiałem kilkakrotnie rozkręcać śrutownik i czyścić go z posklejanego słodu. Wróciłem do nawilżania po kilogramie.
Zacieranie: Jasne słody i płatki wymieszałem z 19l wody 72C , po 55 min utrzymywania w temp. ok 67C skrobia negatywna, dodałem jęczmień palony i ciemne słody, 10 min w temp 72C , podgrzanie do ok 77-78C i do kadzi filracyjnej z BA.Brzeczka ok 5 Ph.
Filtracja: kadż wypełniłem wodą 78C do wysokości dziurek we wkładzie filtracyjnym, przełożyłem zacier do kadzi.30 min przerwy na utworzenie złoża i filtrujemy.Brzeczkę z pierwszych 10 min zawróciłem do kadzi, mimo że zaskoczyła mnie klarownością.
Wysładzanie: Wysładzałem 3 razy 5l, 4l i 3l wody 78C
Filtrowanie z wysładzaniem zajęło mo łącznie 5h, nie wiem czy to dużo czy mało.
Chmielenie: 90 min , w 10 min od zagotowania dodałem 25gr Marynki, w 75 min 15gr Lubelskiego i 85 min pozostałe 15gr Lubelskiego.
Po wystudzeniu w wannie 1,5h przy trzykrotnej wymianie wody spuściłem wężykiem z nad osadów do fermentatora - temp. 18C .
W trakcie studzenia schłodziłem ok 100ml brzeczki i zrehydratyzowałem w niej 2 paczki drożdży Safale S-04.Rehydratacja ok 50 min.
Po zbadaniu wyjałowionym Balingometrem brzeczka wykazała 16 Blg, dolałem więc niewielką ilość przegotowanej wody aby zejść do 15,9Blg maxymalnego dla stylu Stout
Brzeczki chmielonej uzyskałem finalnie około 25l o gęstości 15,9 Blg i ph 5,0
Napowietrzałem brzeczkę poprzez spuszczenie wężykiem z nad osadów po ostudzeniu, oraz
mixerem z końcówką do ubijania piany przez około 5 min po zadaniu zrehydratyzowanych
drożdży w temp. 18C.
Fermentacja burzliwa ruszyła po około 16 godzinach,temperatura brzeczki wzrosła do 21C a na następny dzień ustabilizowała się na 20C.
Nie wiem jaki będzie efekt końcowy moich kombinacji - na pewno się pochwale, a narazie prosiłbym o uwagi doświadczonych piwowarów. Dziękuje.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziFermentacja burzliwa trwała 8 dni, cicha 13 dni zszedłem z 16 Blg do 5 Blg. po filracji brzeczka wydawała się całkowicie klarowna. Tylko jak na drożdże z chmielem to jest całkowicie czarne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziCzarne jak czarne piwo , jaka wielkość tych kruszynek ? Chmielowe mają około 0,3 mm tak na oko
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziTrudno powiedzieć ale chyba są mniejsze
Comment
-
Comment