Piwo w warunkach traperskich

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    #1

    Piwo w warunkach traperskich

    Co roku wyjeżdżam z grupą znajomych na żagle i ryby nad Solinę. Mamy tam wybudowany piec, grila i wedzarnie, jesteśmy prawie samowystarczalni. Niestety po piwko trzeba płynąć kilka godzin.
    Ma ktoś może pomysł na piwo lub piwopodobny napój alkoholowy nadający się do spożycia po kilku dniach fermentacji - była by to wspaniała dodatkowa atrakcja
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8118

    #2
    Podpiwek
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
      Podpiwek
      A masz jakiś sprawdzony przepis?

      Comment

      • franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

        #4
        A może kwas chlebowy? Zrobienie nie zajmuje zazwyczaj więcej niż 2-3 doby.
        Przepis jest np. tu:
        Pomysły na przystawki wigilijne, które zachwycą gości i wprowadzą w świąteczny nastrój. kliknij i sprawdź!

        a przepis na podpiwek tu:
        Pomysły na przystawki wigilijne, które zachwycą gości i wprowadzą w świąteczny nastrój. kliknij i sprawdź!

        Niestety przepisy przeze mnie nie sprawdzone, bo co prawda pijam dość często kwas chlebowy ale, wstyd się przyznać, taki ze sklepu
        Ostatnia zmiana dokonana przez franekf; 2008-02-09, 13:50.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

        Comment

        • nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
          A może kwas chlebowy? Zrobienie nie zajmuje zazwyczaj więcej niż 2-3 doby.
          Przepis jest np. tu:
          Pomysły na przystawki wigilijne, które zachwycą gości i wprowadzą w świąteczny nastrój. kliknij i sprawdź!

          a przepis na podpiwek tu:
          Pomysły na przystawki wigilijne, które zachwycą gości i wprowadzą w świąteczny nastrój. kliknij i sprawdź!

          Niestety przepisy przeze mnie nie sprawdzone, bo co prawda pijam dość często kwas chlebowy ale, wstyd się przyznać, taki ze sklepu
          Dzięki. Myślę, że kwas też może być dobry, zwłaszcza,że jak dodam trochę więcej cukru to i procenty się pojawią

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
            (...)Niestety po piwko trzeba płynąć kilka godzin.
            To zarty jakies, prawda?
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • nunek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 110

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
              To zarty jakies, prawda?
              Nie to nie żarty. Z miejsca w którym obozujmy do Polańczyka czy Soliny płynie się na żaglach dwie godziny przy dobrym wietrze.Dojechać się nie da, a motorówki tylko WOPR, Policja i Straż wędkarska bo strefa ciszy. Ale jest super

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                Ma ktoś może pomysł na piwo lub piwopodobny napój alkoholowy nadający się do spożycia po kilku dniach fermentacji - była by to wspaniała dodatkowa atrakcja
                Bierzesz dynie i odkrawasz z niej góre jak na halowin. Wyjmujesz ręką pestki i luźny miąsz i zasępujesz cukrem. Zakładasz spowrotem wieczko i uszczelniasz miejsce połączenia woskiem. Potem wieczasasz to w przwiewnej siatce na słoneczku. Po 5-7 dniach podkładasz miskę i przebijasz dynie.
                W smaku do d... Wątroba kwiczy, mózg paruje, kac gwarantowany ale atrakcja jest

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                  Bierzesz dynie i odkrawasz z niej góre jak na halowin. Wyjmujesz ręką pestki i luźny miąsz i zasępujesz cukrem. Zakładasz spowrotem wieczko i uszczelniasz miejsce połączenia woskiem. Potem wieczasasz to w przwiewnej siatce na słoneczku. Po 5-7 dniach podkładasz miskę i przebijasz dynie.
                  W smaku do d... Wątroba kwiczy, mózg paruje, kac gwarantowany ale atrakcja jest
                  Niezłe Trzeba kiedyś spróbować

                  Comment

                  • maaciej6
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.04
                    • 219

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                    Podpiwek
                    a do podpiwka dolać C2H5OH (najlepiej o wyższym stężeniu), będzie posmak piwa i moc odpowiednia
                    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                    Wolsztyński Browar Domowy M & P

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #11
                      A nie można zabrać piwa z sobą? Taki np. keguś 19L domowego piwa?
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #12
                        Jasne że można w butetkach też ale przy kilkunastu spragnionych znajomych szybko się kończy

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #13
                          dla kilkunastu osób trudno też uwarzyć no chyba że masz dużą kadź
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Dawniej przecież piwo robiono w trzy dni. Jak się robi dziesiątkę, to wystarczy dwa dni fermentacji i trzy leżakowania w beczce i można spożywać. Ja już takie tygodniowe piwa robiłem.

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #15
                              I jak te tygodniowe piwa? wypijalne?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...