gaz w butelce ale nie w piwie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_l
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.10
    • 145

gaz w butelce ale nie w piwie

Witam
    Otwarłem w piątek pierwszą butelkę ze swojej trzeciej warki. Przy otwieraniu kapsel wyleciał w powietrze ale samo piwo było bardzo mało nasycone gazem. Da się coś z tym jeszcze zrobić? W tej chwili piwo trzymane jest w ok 15 stopniach. Wstawić do chłodniejszego miejsca?
    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin_l Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    Otwarłem w piątek pierwszą butelkę ze swojej trzeciej warki. Przy otwieraniu kapsel wyleciał w powietrze ale samo piwo było bardzo mało nasycone gazem. Da się coś z tym jeszcze zrobić? W tej chwili piwo trzymane jest w ok 15 stopniach. Wstawić do chłodniejszego miejsca?
    Nic się nie da zrobić. Ewentualnie przed samą konsumpcją bardzo mocno schłodzić. Przesadziłeś z surowcem do refermentacji.
    blog.kopyra.com

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Upuść gaz z wszystkich butelek,lekko otwieraczem i sprawdzaj co jakiś czas czy nie jest przegazowane.
      Gaz w piwie pojawi się sam z siebie po jakimś czasie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin_l Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam
        a jak długo po butelkowaniu ?

Comment

• Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

Mi sie zdazalo jak przesadzilem z dlugoscia cichej fermentacji, ze piwo wlasciwie nagazowywalo sie do wlasciwego poziomu kilka tygodni. A Ty kiedy zakapslowales te piwo?
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• marcin_l
            • 2001.10
            • 145

Nie przelewałem na cichą fermentację bo to pszeniczne. Butelkowane 2 tygodnie temu.
            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

2 tygodnie to trochę mało czasu aby piwo sie nagazowało.
              Jeżeli kapsel "strzela" to faktycznie przesadziłeś z surowcem do refermentacji.
              Jedyna rada to upuszczaj okresowo nadmiar gazu poprzez lekkie podważenie kapsla.
              Gdy po kliku razach wyczujesz że ilość gazu maleje skończ upuszczanie.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• marcin_l
                • 2001.10
                • 145

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                2 tygodnie to trochę mało czasu aby piwo sie nagazowało.
                Jeżeli kapsel "strzela" to faktycznie przesadziłeś z surowcem do refermentacji.
                Jedyna rada to upuszczaj okresowo nadmiar gazu poprzez lekkie podważenie kapsla.
                Gdy po kliku razach wyczujesz że ilość gazu maleje skończ upuszczanie.
                Tzn podważyć kapsel, upuścić gaz i zakapslować z powrotem tym samym kapslem?
                Po jakim czasie sprawdzić ponownie?

Comment

Przetwarzanie...
                X