Klarownosci po filtracji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    Klarownosci po filtracji

    Przepraszam bardzo jesli taki temat juz byl, ale pilnie potrzebuje pomocy . Wlasnie warze swoja pierwsza warke i zastanawia mnie jak ocenic klarownosc po filtracji. Ma to wygladac jak Tyskie wlane do kufla czyli mega klarowne czy tez moze byc troszke metniejsze ale nie jak piwo pszeniczne?

    Dziekuje za szybką odpowiedz;

    PS: w roznorakich opisach czytam ze powinno byc klarowne ale jakos nie moge tego efektu uzyskac.
    Zapraszam do Browaru Sielanka.
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
    czy tez moze byc troszke metniejsze ale nie jak piwo pszeniczne?

    Dziekuje za szybką odpowiedz;

    PS: w roznorakich opisach czytam ze powinno byc klarowne ale jakos nie moge tego efektu uzyskac.
    chyba jest nieźle jak jest takie jak pszenica, co nie znaczy , że może być bardziej przejrzyste

    Comment

    • Totus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 326

      #3
      jest znacznie klarowniejsze niz pszenica. (dodam ze piwo ma byc w zamierzeniu PALE ALE aby rozwiac watpliwosci)
      Zapraszam do Browaru Sielanka.

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #4
        myślę, że jest ok. po gotowaniu wytrąci się jeszcze trochę osadu, po fermentacji już będzie dobrze, a w butelkach sie sklaruje na cacy; z pale ale miałem podobnie, sklarowało się dopiero w butelkach, była to chyba moja wina, bo nie zastosowałem przerwy białkowej ( 52*), ale będzie dobrze (dobre)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X