Rozcieńczanie brzeczki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

Rozcieńczanie brzeczki

Witam,

Pragnę odwołać się do doświadczenia tutejszych piwowarów. Nie bardzo mam możliwość powtórnie zbadać balling-a, a potrzebuje rozcieńczyc nieco brzeczkę. Obecnie mam sytuację taką, że mam 20l brzeczki o stężeniu 14 ballingów. Pragnę ją rozcieńczyć przegotowaną wodą do powiedzmy 12,0/12,5 blg. Ile proponujecie dolać wody?
  • Sherman
    • 2005.09
    • 305

1,5-2 litry.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

2-2,5l.
      Na przyszłość, takie sprawy liczy ProMash w zakładce Dilution Calculator.

A na chłopski rozum, to byłoby tak, masz 20l roztworu 14%, czyli (przyjmując pewne uproszczenia) cukru masz 2,8l. Jeśli dodasz 1l, to będziesz miał 21l roztworu, w którym jest 2,8l cukru, czyli 2,8l/21l=13,3%. Dolewamy jeszcze litr i mamy 2,8l/22l=12,7% albo ci to wystarczy, albo dolewasz jeszcze 0,5l i masz 2,8l/22,5l = 12,4%. Rachunki są prymitywne, ale mam nadzieję, ze zrozumiałe nawet dla zdeklarowanych humanistów.
      Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-02-11, 21:07.
      blog.kopyra.com

Comment

• jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

Ja szacuję tak:
        20l * 14°
        +/- 10%
        22l * 12,6°
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

14 ....12|20 - stosunek brzeczki
          .....12
          0 ........2|x
          - stosunek wody

20*2=12X

x=3,3 litra

0 - stężenie wody
          14 - twoja obecna brzeczka
          12 - pożądany ekstrakt
          12 i 2 - różnice po przekątnych

Następnie proporcja

Chyba proste

W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Totus
            • 2007.11
            • 326

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            2-2,5l.
            Na przyszłość, takie sprawy liczy ProMash w zakładce Dilution Calculator.

A na chłopski rozum, to byłoby tak, masz 20l roztworu 14%, czyli (przyjmując pewne uproszczenia) cukru masz 2,8l. Jeśli dodasz 1l, to będziesz miał 21l roztworu, w którym jest 2,8l cukru, czyli 2,8l/21l=13,3%. Dolewamy jeszcze litr i mamy 2,8l/22l=12,7% albo ci to wystarczy, albo dolewasz jeszcze 0,5l i masz 2,8l/22,5l = 12,4%. Rachunki są prymitywne, ale mam nadzieję, ze zrozumiałe nawet dla zdeklarowanych humanistów.
            Szczególnie dziękuję Kopyrowi za wskazanie programu i wytłumaczenie "jak chłop krowie na granicy" . Problem w moim przypadku nie polega na byciu umysłem humanistycznym ale na tym, że do tej pory nie za bardzo czułem co to jest balling. A obliczenia rzeczywiście proste. Nie bez znaczenia jest też fakt, że się fatalnie czuje i ciężko było mi te wszystkie dane zebrać w jakąś spójną całość.

PS: a dla ciekawskich -> średnio chyba mogę zmierzyć ponownie balling bo już dodałem drożdży i trochę już zaczęły pracować kiedy rozpocząłem ten wątek. Nie chciałem zafałszować wyniku, a poza tym nie mam odpowiedniej menzurki aby w niej balling zmierzyć (muszę dopiero zakupić ). Pierwszy balling odczytałem metodą chałupniczą ale nie zdradzę w jakim "naczyniu" mierzyłem.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Balling możesz zmierzyć wrzucając ballingometr bezpośrednio do fermentora, oczywiście po uprzednim zdezynfekowaniu spirytusem (ballingometru)
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Totus
                • 2007.11
                • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Balling możesz zmierzyć wrzucając ballingometr bezpośrednio do fermentora, oczywiście po uprzednim zdezynfekowaniu spirytusem (ballingometru)
                Marusiu miałem po prostu sytuacje taką, że nie mogłem również w brzeczce tego zmierzyć bo byłem w trakcie przelewania rurką z gara warzelnego do fermentora i byłem w połowie także jak nic ani w jednym ani w drugim naczyniu nie mogłem aerometru wstawić :-). Pierwsze koty za płoty. Popełniłem kilka błędów ale bogatszy o doświadczenia z następną warką wszystkie postaram się wyeliminować.

Ciężko mi było wczoraj na oko oceniać ile litrów tej brzeczki wyszło, a dzisiaj się okazało [po nocnym przelewaniu i przy krzywo naklejonej nalepce na fermentorze z browamatora], że jest jej 13 litrów . Nie wiem gdzie mi wcięło te pozostałe 7-8 litrów wody, które zużyłem w całym etapie produkcji . 2 litry prawdopodobnie wiem gdzie wcięło ale 8 to już przeginka

Dziękuję jeszcze raz i idę dokonać stosownych obliczeń.

Comment

• jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

Kilka litrów wody bez trudu mogą zmagazynować wysłodziny.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
                    Ciężko mi było wczoraj na oko oceniać ile litrów tej brzeczki wyszło, a dzisiaj się okazało [po nocnym przelewaniu i przy krzywo naklejonej nalepce na fermentorze z browamatora], że jest jej 13 litrów . Nie wiem gdzie mi wcięło te pozostałe 7-8 litrów wody, które zużyłem w całym etapie produkcji . 2 litry prawdopodobnie wiem gdzie wcięło ale 8 to już przeginka

Dziękuję jeszcze raz i idę dokonać stosownych obliczeń.
                    A powiedz jeszcze w jakiej temp. dokonywałeś pomiaru blg. Bo bardzo możliwe, że Ci koźlak wyszedł. Jeżeli temp. pomiaru była sporo ponad 20°C, to może się okazać, że miałeś 16°blg, a nie 14°blg.
                    Ile trwało chmielenie, ile miałeś litrów przed gotowaniem. Mogło ci wyparować nawet ze 4l.
                    No i coś zawsze zostaje w młócie, jeżeli zacierałeś.

Ja robię tak, że przed chmieleniem mam 2-4l ponad zakładaną ilość, w zależności od długości gotowania. Nie jest istotne ile użyjesz wody do zacierania i wysładzania, ważne jest ile brzeczki masz przed chmieleniem.
                    blog.kopyra.com

Comment

• Totus
                      • 2007.11
                      • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      A powiedz jeszcze w jakiej temp. dokonywałeś pomiaru blg. Bo bardzo możliwe, że Ci koźlak wyszedł. Jeżeli temp. pomiaru była sporo ponad 20°C, to może się okazać, że miałeś 16°blg, a nie 14°blg.
                      Ile trwało chmielenie, ile miałeś litrów przed gotowaniem. Mogło ci wyparować nawet ze 4l.
                      No i coś zawsze zostaje w młócie, jeżeli zacierałeś.

Ja robię tak, że przed chmieleniem mam 2-4l ponad zakładaną ilość, w zależności od długości gotowania. Nie jest istotne ile użyjesz wody do zacierania i wysładzania, ważne jest ile brzeczki masz przed chmieleniem.
                      Pomiaru blg dokonywałem, zgodnie z wytycznymi, w temperaturze pokojowej 21° (wiem że to o jeden stopień za dużo). Do zacierania brałem 14,5 litra wody. 3 litry przed filtracja na spód kadzi filtracyjnej. 4 litry do przepłukania młuta. Nie jestem w stanie powiedzieć ile litrów miałem gdy chmieliłem. Ale liczyłem że odparuje mi nie więcej niż 10%. Chmielenie trwało 72 minuty i STARAŁEM się aby przez większość czasu wszystko było pod przykryciem. No ale zdejmowałem jeszcze osad białkowy (najprawdopodobniej) -> białe kożuszki, które tworzyły się na powierzchni no i wtedy wszystko było odkryte. Na pewno zgubiłem litr gdy wylałem farfocle po pierwszej filtracji [nie młuto] bo nie miałem jak przez co je wycisnąć. Młuta nie wyciskałem -> ale chyba nie znalazłem we wszelkiej maści poradnikach takiej wskazówki. No i na pewno część odparowała wiec jakby wyszło mi 16 litrów to bym się nie zdziwił :-).

Najwyżej pierwsza warka będzie skromna ilościowo, o ile wyjdzie.

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Do zacierania brałem 14,5 litra wody. 3 litry przed filtracja na spód kadzi filtracyjnej. 4 litry do przepłukania młuta. Nie jestem w stanie powiedzieć ile litrów miałem gdy chmieliłem. Ale liczyłem że odparuje mi nie więcej niż 10%. Chmielenie trwało 72 minuty i STARAŁEM się aby przez większość czasu wszystko było pod przykryciem.
                        Podstawowy błąd, to zbyt mała ilość wody do wysładzania. IMO spokojnie powinieneś użyć 12l.
                        Z tej ilości wody nie mogłeś uzyskać 20l brzeczki przed chmieleniem. A jeszcze ci przynajmniej 10-15% odparowało.

Podczas chmielenia nie należy szczelnie przykrywać gara, ma intensywnie parować. Tylko trzeba to wziąć pod uwagę.
                        blog.kopyra.com

Comment

• Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

Na pewno zgubiłem litr gdy wylałem farfocle po pierwszej filtracji [nie młuto] bo nie miałem jak przez co je wycisnąć.
                          Nie bardzo rozumiem... Czy masz na myśli pierwszy litr z filtratora? Dlaczego to wylałeś?
                          Trzeba było wlać spowrotem na młóto razem z wodą do wysładzania.
                          Przy kadzi filtracyjnej może nie ma to takiego znaczenia, ale przy filtratorze z oplotu wężyka albo rurki te pierwsze litry to najtreściwsza brzeczka.

Comment

• Totus
                            • 2007.11
                            • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                            Nie bardzo rozumiem... Czy masz na myśli pierwszy litr z filtratora? Dlaczego to wylałeś?
                            Trzeba było wlać spowrotem na młóto razem z wodą do wysładzania.
                            Przy kadzi filtracyjnej może nie ma to takiego znaczenia, ale przy filtratorze z oplotu wężyka albo rurki te pierwsze litry to najtreściwsza brzeczka.
                            Te pierwsze wodniste (oraz później mętne) litry brzeczki wlałem z powrotem (zgodnie z sugestiami z artykułów na browar.biz).

Mówię o tej części, która już po filtracji i wysładzaniu została na dole wiadra z kranikiem (na poziomie między dnem, a dolną częścią otworu na bocznej ściance tego wiadra). Było tam pełno "chęchów", a ja nie miałem jakiejś pieluchy do przefiltrowania tego... Prawdopodobnie jak bym wlał to z powrotem w młóto to by to i tak wsiąkło.

Comment