Powolne zlewanie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #1

    Powolne zlewanie piwa

    Witam,

    Przy okazji kupowania sprzętu do warzenia piwa zaopatrzyłem się w to:



    Miałem okazję raz to wypróbować przy zlewaniu z garnka warzelnego do fermentora gotowej brzeczki. Garnek postawiłem na blacie w kuchni, fermentor z BA na podłodze. Rurkę wsadziłem do garnka, zaciągnąłem brzeczkę płucami i po kilku próbach udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której w wężyku był malutki (o półcentymetrowej średnicy) pęcherzyk powietrza. Następnie wężyk spuściłem na dno fermentora.

    Efekt:
    BAAAAARDZO powolne przelewanie brzeczki. Można by to porównać do jedno milimetrowej (w średnicy) stróżki wypływającej z wężyka o około 7-8 milimetrowym przekroju.

    Możliwe, że ten zaworek w rurce w jakiś sposób przeszkadzał w swobodnym przepływie lub w rurce nie powinno być w ogóle powietrza.

    Pytanie:
    Jak to u Was wygląda? Jak szybko następuje przelanie 20l brzeczki/bądź piwa po cichej fermentacji?

    Myślę, że popełniam jakiś gruby błąd, że u mnie trwa to tak wolno. Nie jestem w stanie powiedzieć ile ale z dobre 8 godzin na pewno.

    PS: przepraszam jeśli taki problem był już poruszany ale wyszukiwarka nie była mi w stanie pomóc. Wy zapewne wiecie czego szukać i jest Wam łatwiej ;-)
  • Kieswy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 64

    #2
    Mam taki sam wężyk. Dodałem tylko miedzianą rurkę 10kę na drugim końcu (łatwiejsza obsługa, wytrasowane linie na rurce ułatwiają utrzymywanie rurki na odpowiednim poziomie).

    Wszelkie przelewanie idzie szybko i sprawnie, ale...

    Kilka razy zdarzyło mi się przytkać plastikowy zaworek:
    • przy filtracji po zacieraniu (dostały się fragmenty ziaren)
      przy zlewaniu po ostudzeniu (dostały się chmieliny)


    Po prostu trzeba uważać a najlepiej przelewać we dwoje.
    Oddam się za sękacz!

    Comment

    • Sherman
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.09
      • 305

      #3
      Jeśli masz dokładnie taki sam wężyk jak na zdjęciu to nie dziw się że tak wolno zlewałeś piwo, bo on służy do rozlewu w butelki
      Proponuje zdjąć rurkę z zaworkiem z wężyka i przelewać wężykiem, powinno być szybciej

      Comment

      • muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

        #4
        Rurka z zaworkiem gwarantuje wygodny i precyzyjny rozlew piwa do butelek.

        Totus, chyba czegoś nie doczytałeś.

        Comment

        • Totus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.11
          • 326

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
          Rurka z zaworkiem gwarantuje wygodny i precyzyjny rozlew piwa do butelek.

          Totus, chyba czegoś nie doczytałeś.
          Doczytałem. Tylko potrzebowałem rurki, a tą jedyną pasującą do wężyka, miałem na stanie. Raczej nie sądziłem, że ten zaworek [który jest podnoszony wraz z zasysaną brzeczką do góry] może sprawiać problemy/dodatkowy opór.

          Dzięki za rady. Na razie będę się musiał ograniczyć do samego wężyka niestety . Chyba będzie ciężko utrafić aby zlać samym wężykiem piwo znad osadu po burzliwej. Zobaczymy.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
            Myślę, że popełniam jakiś gruby błąd, że u mnie trwa to tak wolno. Nie jestem w stanie powiedzieć ile ale z dobre 8 godzin na pewno.
            Najpierw pomyślałem, że sobie jaja robisz ale po chwili skumałem w czym problem. Ta rurka jest do rozlewu do butelek, na końcu ma zaworek, który otwiera się gdy jest dociśnięta do dna butelki. Jak widać zaworek, nie jest zbyt szczelny, bo jednak coś tam przelałeś.
            Ale, to, że myślałeś, że 8h może trwać obciąg, to niezłe. Ten czas liczy się w minutach. Owszem nie powinno to być zbyt gwałtowne, ale to nadal będzie czas poniżej 0,5h.
            Jeśli chcesz używać akurat tego wężyka, to odczep od niego rurkę. To wszystko na ten temat.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Kieswy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 64

              #7
              Rurka jest dość mocno sprzęgnięta z wężykiem. Lepiej zdjąć końcową obsadkę.

              I sprawdza się nie tylko w przypadku rozlewy do butelek...
              Ostatnia zmiana dokonana przez Kieswy; 2008-02-18, 13:09.
              Oddam się za sękacz!

              Comment

              • Totus
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.11
                • 326

                #8
                Kajam sie pokornie faktycznie wszystko przez ten koreczek. Po zdjęciu koreczka leje sie, że hej! :-) Zlanie 20 litrów trwało nie wiem czy nawet 10 minut.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • POPCATS
                  Czy zaszła fermentacja?
                  POPCATS
                  Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                  2019-03-01, 13:35
                • Charlie44
                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                  2018-10-22, 11:08
                • dadek
                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                  dadek
                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                  2024-05-12, 23:57
                • dadek
                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                  dadek
                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                  2023-12-05, 00:56
                • tomaszjanczyk
                  Pierwsza próba - pytanie na CITO
                  tomaszjanczyk
                  Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                  W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                  Zaczynałem około 16:00.

                  Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                  2020-04-22, 09:46
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...