Powolne zlewanie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

Powolne zlewanie piwa

Witam,

Przy okazji kupowania sprzętu do warzenia piwa zaopatrzyłem się w to:

Miałem okazję raz to wypróbować przy zlewaniu z garnka warzelnego do fermentora gotowej brzeczki. Garnek postawiłem na blacie w kuchni, fermentor z BA na podłodze. Rurkę wsadziłem do garnka, zaciągnąłem brzeczkę płucami i po kilku próbach udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której w wężyku był malutki (o półcentymetrowej średnicy) pęcherzyk powietrza. Następnie wężyk spuściłem na dno fermentora.

Efekt:
    BAAAAARDZO powolne przelewanie brzeczki. Można by to porównać do jedno milimetrowej (w średnicy) stróżki wypływającej z wężyka o około 7-8 milimetrowym przekroju.

Możliwe, że ten zaworek w rurce w jakiś sposób przeszkadzał w swobodnym przepływie lub w rurce nie powinno być w ogóle powietrza.

Pytanie:
    Jak to u Was wygląda? Jak szybko następuje przelanie 20l brzeczki/bądź piwa po cichej fermentacji?

Myślę, że popełniam jakiś gruby błąd, że u mnie trwa to tak wolno. Nie jestem w stanie powiedzieć ile ale z dobre 8 godzin na pewno.

PS: przepraszam jeśli taki problem był już poruszany ale wyszukiwarka nie była mi w stanie pomóc. Wy zapewne wiecie czego szukać i jest Wam łatwiej ;-)
    Zapraszam do Browaru Sielanka.
  • Kieswy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 64

Mam taki sam wężyk. Dodałem tylko miedzianą rurkę 10kę na drugim końcu (łatwiejsza obsługa, wytrasowane linie na rurce ułatwiają utrzymywanie rurki na odpowiednim poziomie).

Wszelkie przelewanie idzie szybko i sprawnie, ale...

Kilka razy zdarzyło mi się przytkać plastikowy zaworek:
    • przy filtracji po zacieraniu (dostały się fragmenty ziaren)
      przy zlewaniu po ostudzeniu (dostały się chmieliny)

Po prostu trzeba uważać a najlepiej przelewać we dwoje.
    Oddam się za sękacz!

Comment

• Sherman
      • 2005.09
      • 305

Jeśli masz dokładnie taki sam wężyk jak na zdjęciu to nie dziw się że tak wolno zlewałeś piwo, bo on służy do rozlewu w butelki
      Proponuje zdjąć rurkę z zaworkiem z wężyka i przelewać wężykiem, powinno być szybciej

Comment

• muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

Rurka z zaworkiem gwarantuje wygodny i precyzyjny rozlew piwa do butelek.

Totus, chyba czegoś nie doczytałeś.

Comment

• Totus
          • 2007.11
          • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
          Rurka z zaworkiem gwarantuje wygodny i precyzyjny rozlew piwa do butelek.

Totus, chyba czegoś nie doczytałeś.
          Doczytałem. Tylko potrzebowałem rurki, a tą jedyną pasującą do wężyka, miałem na stanie. Raczej nie sądziłem, że ten zaworek [który jest podnoszony wraz z zasysaną brzeczką do góry] może sprawiać problemy/dodatkowy opór.

Dzięki za rady. Na razie będę się musiał ograniczyć do samego wężyka niestety . Chyba będzie ciężko utrafić aby zlać samym wężykiem piwo znad osadu po burzliwej. Zobaczymy.

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
            Myślę, że popełniam jakiś gruby błąd, że u mnie trwa to tak wolno. Nie jestem w stanie powiedzieć ile ale z dobre 8 godzin na pewno.
            Najpierw pomyślałem, że sobie jaja robisz ale po chwili skumałem w czym problem. Ta rurka jest do rozlewu do butelek, na końcu ma zaworek, który otwiera się gdy jest dociśnięta do dna butelki. Jak widać zaworek, nie jest zbyt szczelny, bo jednak coś tam przelałeś.
            Ale, to, że myślałeś, że 8h może trwać obciąg, to niezłe. Ten czas liczy się w minutach. Owszem nie powinno to być zbyt gwałtowne, ale to nadal będzie czas poniżej 0,5h.
            Jeśli chcesz używać akurat tego wężyka, to odczep od niego rurkę. To wszystko na ten temat.
            blog.kopyra.com

Comment

• Kieswy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 64

Rurka jest dość mocno sprzęgnięta z wężykiem. Lepiej zdjąć końcową obsadkę.

I sprawdza się nie tylko w przypadku rozlewy do butelek...
              Last edited by Kieswy; 2008-02-18, 13:09.
              Oddam się za sękacz!

Comment

• Totus
                • 2007.11
                • 326

Kajam sie pokornie faktycznie wszystko przez ten koreczek. Po zdjęciu koreczka leje sie, że hej! :-) Zlanie 20 litrów trwało nie wiem czy nawet 10 minut.

Comment

Przetwarzanie...
                X