Witbier - pomoc w uzgodnieniu receptury.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #1

    Witbier - pomoc w uzgodnieniu receptury.

    W pewnej ksiazce znalazlem taki oto przepis, ale martwia mnie porporcje slodu do nieslodowanej pszenicy i platkow owsianych.

    Slody:

    Slod pale 2,8kg
    nieslodowana pszenica 2,5kg
    platki pszenne 0,28kg

    Chmiel:

    goryczka
    Golding 26gr
    Saaz 17gr

    aromat
    Saaz 15gr
    mielone ziarna koleandru
    suszona skorka curacao

    Zacieranie jednotemperaturowe w temperaturze 68stC przez 90minut.

    Co tym sadzicie? Jak dla mnie duzo za duzo nieslodowanej pszenicy, marne szanse na negatywna probe jodowa!
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Zajrzyj do tematu warzelniczego Jkocurka - jego witbier to jak dla mnie ideał
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron

      Co tym sadzicie? Jak dla mnie duzo za duzo nieslodowanej pszenicy, marne szanse na negatywna probe jodowa!
      Da radę. Trzeba tylko skleikować pszenicę przed zacieraniem. Ja robiłem to tak:
      Pszenicę z 10% pilzneńskiego skleikowałem. Następnie dodałem wody, tak aby temp. po wsypaniu słodów ustaliła się na 65°C. Potrzymałem w tej temp. 100', podniosłem do 72°C i jeszcze 30'. Próba jodowa była negatywna. Filtracja to był koszmar, ale już wiem gdzie popełniłem błędy.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A moze wlasnie zamiast zwyklej pszenicy platki pszenne skleikowane przed zacieraniem tak jak to Jkocurek w swoim witbier.Czyli skleikowanie platkow z dodatkiem slodu, by juz wstepnie rozlozyc nadmiar dobroci
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
          A moze wlasnie zamiast zwyklej pszenicy platki pszenne skleikowane przed zacieraniem tak jak to Jkocurek w swoim witbier.Czyli skleikowanie platkow z dodatkiem slodu, by juz wstepnie rozlozyc nadmiar dobroci
          No to już właściwie Twój wybór. Z płatkami możesz przecież zrobić identycznie jak z niesłodowaną pszenicą.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Zajrzyj do tematu warzelniczego Jkocurka - jego witbier to jak dla mnie ideał
            O rany. Muszę zarchiwizować tego posta
            No i powtórzyć wita
            Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-02-22, 21:48.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              No to już właściwie Twój wybór. Z płatkami możesz przecież zrobić identycznie jak z niesłodowaną pszenicą.
              Płatki maja tę przewagę, że nie trzeba ich śrutować. Podobno śrutowanie pszenicy jest, delikatnie mówiąc, uciążliwe.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Płatki maja tę przewagę, że nie trzeba ich śrutować. Podobno śrutowanie pszenicy jest, delikatnie mówiąc, uciążliwe.
                Zgadza się - łapa boli. Wiertarka to nie wiem czy by w ogóle uciągnęła.
                Jednakże - być wiernym tradycji piwowarskiej - bezcenne.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #9
                  Ja dawałem do Witbiera mąkę pełonoziarnistą pszenną zamiast pszenicy i nie było problemu z próbą jodową, ani z filracją. Mąke kleikowałem z częścią słodu.

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                    Ja dawałem do Witbiera mąkę pełonoziarnistą pszenną zamiast pszenicy i nie było problemu z próbą jodową, ani z filracją. Mąke kleikowałem z częścią słodu.
                    Właściwie to wprowadziłbym w błąd , nie pełnoziarnistą, tylko z pełnego przemiału

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      To ja też podam jakaś recepturę.

                      -słód pilzneński 1,6kg
                      -słód Kristal 150 EBC 0,4kg
                      -maka pszenna 1,6kg
                      -płatki owsiane 0,4 kg

                      skórka Curacao 10g

                      chmiel Goldings 30g na 90 min
                      chmiel Saaz 10g na 5min

                      zacieranie

                      38st C - 15min
                      45st C - 15min
                      52st C - 15min
                      63st C - 60 min
                      73 st C - 10min
                      78st C - 2min
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • e-prezes
                        Osjann, Witbier
                        e-prezes
                        Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                        Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                        2025-03-22, 17:47
                      • Javox
                        Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
                        Javox
                        Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
                        Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
                        Smak - podobnie jak...
                        2021-03-13, 20:16
                      • telek
                        Pinta, Pinta Classics Witbier
                        telek
                        Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
                        12,0`Blg
                        5,0% alkoholu...
                        2022-07-09, 22:51
                      • chmielakikrasnystaw
                        Chmielaki Krasnostawskie 2019
                        chmielakikrasnystaw
                        KONSUMENCKI KONKURS PIW
                        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                        PIWA ZGŁOSZONE

                        Piwa dolnej fermentacji:
                        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                        1. Primator Pumpa – Pivovar...
                        2019-08-07, 13:51
                      • dadek
                        Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                        dadek
                        Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                        2024-09-19, 03:44
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...