Witbier - pomoc w uzgodnieniu receptury.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Witbier - pomoc w uzgodnieniu receptury.

    W pewnej ksiazce znalazlem taki oto przepis, ale martwia mnie porporcje slodu do nieslodowanej pszenicy i platkow owsianych.

    Slody:

    Slod pale 2,8kg
    nieslodowana pszenica 2,5kg
    platki pszenne 0,28kg

    Chmiel:

    goryczka
    Golding 26gr
    Saaz 17gr

    aromat
    Saaz 15gr
    mielone ziarna koleandru
    suszona skorka curacao

    Zacieranie jednotemperaturowe w temperaturze 68stC przez 90minut.

    Co tym sadzicie? Jak dla mnie duzo za duzo nieslodowanej pszenicy, marne szanse na negatywna probe jodowa!
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Zajrzyj do tematu warzelniczego Jkocurka - jego witbier to jak dla mnie ideał
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi

      Co tym sadzicie? Jak dla mnie duzo za duzo nieslodowanej pszenicy, marne szanse na negatywna probe jodowa!
      Da radę. Trzeba tylko skleikować pszenicę przed zacieraniem. Ja robiłem to tak:
      Pszenicę z 10% pilzneńskiego skleikowałem. Następnie dodałem wody, tak aby temp. po wsypaniu słodów ustaliła się na 65°C. Potrzymałem w tej temp. 100', podniosłem do 72°C i jeszcze 30'. Próba jodowa była negatywna. Filtracja to był koszmar, ale już wiem gdzie popełniłem błędy.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A moze wlasnie zamiast zwyklej pszenicy platki pszenne skleikowane przed zacieraniem tak jak to Jkocurek w swoim witbier.Czyli skleikowanie platkow z dodatkiem slodu, by juz wstepnie rozlozyc nadmiar dobroci
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          A moze wlasnie zamiast zwyklej pszenicy platki pszenne skleikowane przed zacieraniem tak jak to Jkocurek w swoim witbier.Czyli skleikowanie platkow z dodatkiem slodu, by juz wstepnie rozlozyc nadmiar dobroci
          No to już właściwie Twój wybór. Z płatkami możesz przecież zrobić identycznie jak z niesłodowaną pszenicą.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Zajrzyj do tematu warzelniczego Jkocurka - jego witbier to jak dla mnie ideał
            O rany. Muszę zarchiwizować tego posta
            No i powtórzyć wita
            Last edited by jkocurek; 2008-02-22, 20:48.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              No to już właściwie Twój wybór. Z płatkami możesz przecież zrobić identycznie jak z niesłodowaną pszenicą.
              Płatki maja tę przewagę, że nie trzeba ich śrutować. Podobno śrutowanie pszenicy jest, delikatnie mówiąc, uciążliwe.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Płatki maja tę przewagę, że nie trzeba ich śrutować. Podobno śrutowanie pszenicy jest, delikatnie mówiąc, uciążliwe.
                Zgadza się - łapa boli. Wiertarka to nie wiem czy by w ogóle uciągnęła.
                Jednakże - być wiernym tradycji piwowarskiej - bezcenne.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #9
                  Ja dawałem do Witbiera mąkę pełonoziarnistą pszenną zamiast pszenicy i nie było problemu z próbą jodową, ani z filracją. Mąke kleikowałem z częścią słodu.

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja dawałem do Witbiera mąkę pełonoziarnistą pszenną zamiast pszenicy i nie było problemu z próbą jodową, ani z filracją. Mąke kleikowałem z częścią słodu.
                    Właściwie to wprowadziłbym w błąd , nie pełnoziarnistą, tylko z pełnego przemiału

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      To ja też podam jakaś recepturę.

                      -słód pilzneński 1,6kg
                      -słód Kristal 150 EBC 0,4kg
                      -maka pszenna 1,6kg
                      -płatki owsiane 0,4 kg

                      skórka Curacao 10g

                      chmiel Goldings 30g na 90 min
                      chmiel Saaz 10g na 5min

                      zacieranie

                      38st C - 15min
                      45st C - 15min
                      52st C - 15min
                      63st C - 60 min
                      73 st C - 10min
                      78st C - 2min
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X