Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
Wyświetlenie odpowiedzi
1 warzenie Weizen i kilka pytań
Collapse
X
-
-
-
Nie no panowie, bez przesady chyba nikt z Niemiec z Paulanera nie doczepi się do tego że na kilkunastu domowych piwkach uzyliśmy jego przerobionej etykiety
Wydaje mi sie ze larry podał to tylko jako informację a nie żęby odsunąć od siebie zarzuty plagiatorstwa
a swoją drogą znalazlem takie coś: http://www.bossowski.pl/images/Ksi%C...9ce%20112b.jpg
browar śląski... widzę że nie tylko nas zainteresowala ta etykietka:P
Comment
-
-
Ja miałem na myśli tylko ten temat. Natomiast co do etykiet na butelkach to masz rację.
Zresztą...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzichyba nikt z Niemiec z Paulanera nie doczepi się do tego że na kilkunastu domowych piwkach uzyliśmy jego przerobionej etykiety
Comment
-
-
Jak nasze piwo zdobedzie światowa sławe to mogą nam pozniej wyciagac brudy ze na poczatku im etykiete z plagiatowalismy i dlatego osagnelismy sukces i beda zadali % z zysku wiąc trzeba uwarzać.
Niewiem czy zakladać nowy temat dlatego tu zapytam, nastepna warke (juz 3 )planuje znowu pszeniczniaka co powiecie na skład na 20 litrow:
1. Płynny ekstrakt słodowy WES Pszeniczny 30-90 EBC (80% przeniczny : 20% jeczmienny) - 3,4kg
2. Drożdże suche - Safbrew WB-06
3. Chmiel Hallertau Spalt Select - granulat - 25gOstatnia zmiana dokonana przez larry; 2008-03-15, 12:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedziJak nasze piwo zdobedzie światowa sławe to mogą nam pozniej wyciagac brudy ze na poczatku im etykiete z plagiatowalismy i dlatego osagnelismy sukces i beda zadali % z zysku wiąc trzeba uwarzać.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-03-15, 13:55.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś może wypowiedzieć się na temat skladu planowanej 3 warki??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziMoże być, chmielu myślałem, że za dużo ale ma tylko 4,6% alfakwasów więc powinno być dobrze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedziA w jakich ilosc dodawac chmiel, caly na godzine czy dodać 10g na 10 min przed koncem gotowania??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedziNawiązując do ilości chmielu, wydaje mi się że lepiej tu zastosować jakiś typowy chmiel goryczkowy.
Mam jeszcze bytanie co do ekstraktowy czy moze byc az tak duza przewaga pszenicznego słodu??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedziA najlepiej jaki?? I w jakiej ilości? Dopiero bede zamawiać substraty do tej warki, ten chmiel mnie skusil po przeczytaniu ze jast to "chmiel z lekko owocowym charakterem" a takie w weizenku by mi sie podobaly.
Mam jeszcze bytanie co do ekstraktowy czy moze byc az tak duza przewaga pszenicznego słodu??
O aromatach i charakterach chmielu zapomnij, jak robisz weizena. Nawet "lekko owocowych" To co ma tutaj wytworzyć aromaty nazywa się drożdże, pod warunkiem że użyjesz odpowiednich. To piwo chmieli się tylko dla goryczki. I to niewiele.
Zwyczajowo, o ile mnie pamięć nie myli, udział słodu pszenicznego w takich piwach wynosi min. 60%.
Comment
-
-
Ponieważ także pisałem tu o moim pszenicznym, chciałbym się pochwalić moimi efektami końcowymi. Jak mi radzono zlałem piwko na cichą na 15 dni. Po tym czasie zabutelkowałem wszystkiego razem było ok. 20 l. Użyłem więc 200 g suchego ekstraktu. Piwko zostało zdegustowane po 2 tygodniach. Dziś już prawie 4 a piwko tak smakowało i tylu miało amatorów że właściwie jest już po piwku.
Moje obawy że 200 g ekstraktu to będzie zbyt dużo okazały się mocno przesadzone. Piwko mogło być bardziej nagazowane, choć nie jest też tragedia. Jeśli chodzi o smak to wybija się bardzo aromat słodu pszenicznego (po przeliczeniu wyszła proporcja 70% pszenicznego do 30% jęczmiennego; to chyba zbyt duży udział tego pierwszego). Niestety drożdże użyte do fermentacji pochodziły z brewkita John Bull, a nie typowe do piw pszenicznych. Nie pojawiły się więc posmaki bananowe ani korzenne, ja przynajmniej przy największym wytężaniu moich zmysłów nie wyczułem ich. Piwo słodkie, przyjemne w odbiorze, tym bardziej po lagerze bardzo wytrawnym i mocno nachmielonym zwłaszcza goryczkowym, który stworzyłem jako moje pierwsze piwo.
Jeszcze raz dzięki za wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam piwowarów
P.S. Następna moja warka to Prawdziwe Bursztynowe z zestawu BA, jednak drożdże zakupiłem do tego piwka Wyeast 1024 London Ale. Kolejna warka na ekstraktach, ale mam nadzieję że następna będzie już zacierana ze słodów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Carlos_P Wyświetlenie odpowiedziPiwko zostało zdegustowane po 2 tygodniach.
Comment
-
Comment