2 litry miodu - jak je wykorzystać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubula
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 39

    2 litry miodu - jak je wykorzystać?

    Witam,
    dostałem od znajomego pszczelarza 2 litry miodu wielokwiatowego. Od zawsze chciałem uwarzyć piwo miodowe, jednak przeglądając forum nie znalazłem receptury, która by dała pełną barwę smaku miodu. Znalazłem wątki sprzed kilku lat, jednak nie wiem jakie są efekty tego eksperymentowania. Chce uzyskać piwo o bardzo miodowym aromacie, baa, chciałoby się rzec, by butelka aż się kleiła od miodu Wiem, że to trudno i drożdże odpowiednio sobie z miodem poradzą, ale może ktoś coś nowego odkrył w tym temacie i poratuję swoją recepturą, którą przetestował i zdała efekt Liczę na Waszą pomoc, bo szkoda, żeby miód został skonsumowany w normalny sposób (na kanapce itp.) zamiast
    Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Dolej Waść 3 litry wody i nastaw półtoraka...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2008-02-21, 02:17.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Terry
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 148

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
      Dolej Waść 3 litry wody i nastaw półtoraka...
      Półtorak to z tego na pewno nie będzie. Aby był półtorak na 1L miodu dodaje się 0,5 L wody. To tak w kwestii miodów pitnych.

      Co do piwa. Czytałem, że rzeczywiście trudno jest uzyskać zadowalającą, bardzo intensywną "miodowość" domowego piwa.
      Nie praktykowałem jednak, może więcej napiszą bardziej doświadczeni.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Ten problem jest trudny do rozwiązania-ktoś zrobił takie piwo o zadowalającym smaku/aromacie ale za cholerę nie wiem kto,szukaj w temacie "Twoje warzenie" i 'Piwa domowe"
        Sam z pewym uporem dążę do zrobienia takiego piwa ale ostatnio z wykorzystaniem miodu sztucznego.
        Za tydzień wstępnie zdegustuję ostatnio robione miodowe więc będzie wiadomo czy tym razem...
        Obawiam się,że prawdziwy miód całkiem zginie w piwie oprócz charakterystycznych cech np. miodu gryczanego ale piwo z takim miodem jest raczej "gryczane" niż miodowe.

        W miodach pitnych też trudno mi było się doszukać "nut miodowych" a zawartość miodu jest w nich bardzo znaczna.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
          Półtorak to z tego na pewno nie będzie. (...)
          Racja; takie są skutki pisywania po nocy...
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • MuadDib
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 172

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            W miodach pitnych też trudno mi było się doszukać "nut miodowych" a zawartość miodu jest w nich bardzo znaczna.
            A próbowałeś miodów od Jarosa to prawdziwie miodowe miody polecam

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #7
              Miody od Jarosa niestety coraz gorszej jakości, dobre to one były 3-4 late temu, jak produkcja wynosiła 1/3 tej co teraz...

              Na początek polecam zrobienie trójniaczka syconego, zapraszam serwis Stowarzyszenia Winiarzy I Miodosytników Polskich

              szczególnie polecam forum.
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • kubula
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.08
                • 39

                #8
                Z miodem pitnym mam problem technologiczny nie mam w czym nastawić takiej małej ilości trunku.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Za tydzień wstępnie zdegustuję ostatnio robione miodowe więc będzie wiadomo czy tym razem...
                Obawiam się,że prawdziwy miód całkiem zginie w piwie oprócz charakterystycznych cech np. miodu gryczanego ale piwo z takim miodem jest raczej "gryczane" niż miodowe.
                Miód się przecież nie popsuje, daj znać jak efekt, a jak zadowalający to o recepturę poproszę. Póki co, mój miód czeka w słoikach na swoje dalsze losy
                Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z miodem pitnym mam problem technologiczny nie mam w czym nastawić takiej małej ilości trunku.



                  Miód się przecież nie popsuje, daj znać jak efekt, a jak zadowalający to o recepturę poproszę. Póki co, mój miód czeka w słoikach na swoje dalsze losy
                  Myślę,że Ci dam znać dając flaszkę do degustacji.Receptury są w "Moim warzeniu"
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • kubula
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.08
                    • 39

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Myślę,że Ci dam znać dając flaszkę do degustacji.Receptury są w "Moim warzeniu"
                    No tak, nie zauważyłem, że też jesteś z Wrocławia Jestem bardzo chętny na piwko Ja mam ostatnio pustki magazynowe, bo przez ostatnie 2 lata nie miałem czasu warzyć, ale w końcu znowu browar ruszył. Mogę się podzielić moim piwem imbirowym z 2005 roku. Wiem, data jak na piwo aromatyzowane zbyt przydługawa, ale wg. mnie to piwo dopiero nabrało smaku. Wszyscy się boją, że się potrują, a ja piję i nic mi nie jest, więc bez obaw Delikatny posmak imbiru, tylko coś się pienić nie chce. Mam jeszcze tylko 3 buteleczki, to jedną dla Ciebie rezerwuję. A to imbirowe, które zresztą właśnie popijam wygląda tak:


                    P.S Butelkowane dokładnie 07.04.2005 czyli kilka miesięcy przed tym, jak się zarejestrowałeś na browar.biz
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez kubula; 2008-02-22, 22:46.
                    Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X