Słód melanoidynowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #1

    Słód melanoidynowy

    Witam
    Mam pytanie nt słodu jw.- co on powoduje w warce,( gdzieś wyczytałem, że stosowanie onego powoduje, że zacieranie jest jakby dekokcyjne) ile go dodawać.
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #2
    a w temacie słodu ni chu, chu?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Melanoidowy daje czerwony kolor piwu, sypie się go do 20% zasypu.

      PS wszyscy sa na giełdzie a reszta warzy więc musisz poczekac.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Słód melanoidynowy, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużą dawkę melanoidyn - to takie związki smakowe, które tworzą się podczas dekokcji i dłuższego gotowania brzeczki.
        Słód ten daje też głęboko czerwonawy kolor piwa.
        Używam go przy zacieraniu "na lenia", zamiast dekokcji. Do pilsów dawki kilkudziesięciogramowe (na 20 l warkę) to - moim zdaniem - górna granica. Przy piwach ciemniejszych można je nieco zwiększyć.

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Słód melanoidynowy, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużą dawkę melanoidyn - to takie związki smakowe, które tworzą się podczas dekokcji i dłuższego gotowania brzeczki.
          Słód ten daje też głęboko czerwonawy kolor piwa.
          Używam go przy zacieraniu "na lenia", zamiast dekokcji. Do pilsów dawki kilkudziesięciogramowe (na 20 l warkę) to - moim zdaniem - górna granica. Przy piwach ciemniejszych można je nieco zwiększyć.
          dziekuję za konkretna odpowiedź

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Kessel & Kelle, Summer Ale
            darekd
            Naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
            Nawet w samym Poczdamie jest trudno dostępny.

            5,8% alk

            https://www.kesselundkelle.de/unser-bie...
            2024-10-01, 22:55
          • darekd
            Vormann, [Freigeist Bierkultur, Olbermann, Beer Kong], Alte(es) aus Liebe
            darekd
            Freigeist Bierkultur to pionier kontraktowego piwowarstwa w Niemczech i w ogóle oraz piwnych kooperacji wykraczających poza granicę naszego zachodniego sąsiada. Tym razem Alt i w związku z tym nie dziwi, że w kooperacji z przedstawicielami Düsseldorfu. Freigeist najczęściej warzy w browarze...
            2023-06-14, 00:04
          • darekd
            Loncium [Next Level Brewing], Urban Legend
            darekd
            Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.

            "Modern Pale Ale"
            12,6% ekstr.
            5,4% alk.
            45 IBU

            Chmiele: Columbus, Citra, Idaho 7

            Aromat - owoce tropikalne, lekka brzoskwinia, znikome cytrusy, se...
            2024-12-14, 00:07
          • darekd
            Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
            darekd
            czyli koźlak z syropem klonowym.

            Ekstr. 16%
            Alk. 7%

            Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
            2024-12-07, 01:25
          • darekd
            Kessel & Kelle, The 900 Ale
            darekd
            Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

            Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
            2024-10-28, 22:32
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...