Zacieranie na lenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    Zacieranie na lenia

    mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody,
    to zacieranie jest ostatnio bardzo popularne i w temacie Twojw Warzenie można zobaczy
    Ja ustalam temp na 75°C i czekam 120min
    oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
    ja nie podgrzewam tylko studzę
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      ja nie podgrzewam tylko studzę
      No dobra, wsypujesz słody do temp. 76*? A co z aktywacją enzymów? Bo ja dotychczas podgrzewałem od 52* ( robiłem przerwę białkową) z szybkością 1*/min. do tych 75* i potem studziłem przez jakiieś 90 - 120 min (do 60*)

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Dobrej jakosci slod nie wymaga przerw bialkowych. Dlatego zacieranie "na lenia" moze byc bez problemu wykorzystane. Ja zacieram w lodowce turystycznej zatem temperatura w ciagu 90 minut spada najwyzej o 2 stopnie.
        Nie tyle temperatura rowniez slosunek wody do slodu jest istotny. Ja zacieram 2,5 litra wody na 1kg slodu o temperaturze 75-80st C, po dodaniu slodu zasze mieszcze sie w przedziale 62-72 st C, ale ostatnio ustawiam tempecorature na 68st C. W razie potrzeby dolewam troche wrzatku, badz zimnej wody by temperatura byla odpowiedznia.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Ale o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!!
          Więc było "na lenia"a piwo też będzie
          Last edited by fidoangel; 2008-02-23, 17:20. Powód: to jest do posta poprzedniego bo w tym czasie Makaron się wpisał
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • teodorehare
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 98

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!!
            Więc było "na lenia"a piwo też będzie
            pytanie jest chyba proste - co z AKTYWACJĄ enzymów, jesli wsypuje się słód do wody o temp.76* ? zaleca się, aby podgrzewać z szybkością 1*/min. po to, by uczynnić amylazy - czyli wg mnie podgrzewanie z tą prędkościa do 76* bez przerw, a potem powolne studzenie - więc jak to ma być ?

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Nic im nie bedzie. Nieslyszalem wczesniej pojecia aktywacji enzymow. Podgrzewa sie 1st C by nie przegrzac zacieru w miejscach styku z garnkiem, by w tych rejonach temperatura nie przekroczyla pewnego poziomu (niepamietam teraz dokladnie ile to bylo) i by nie nastapila DEZAKTYWACJA enzymow.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Czy po ostudzeniu zacieru do temp. 62 stopnie podgrzewa się go potem jeszcze raz do temp. 78 stopni ?

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy po ostudzeniu zacieru do temp. 62 stopnie podgrzewa się go potem jeszcze raz do temp. 78 stopni ?
                  myślę, że tak (przynajmniej ja tak robię)

                  Comment

                  • Wesoly
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.10
                    • 371

                    #10
                    Tak , filtracja przy 62*C była by uciążliwa...
                    Pozdrawiam, Wesoły

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Dzięki.
                      Chciałem się upewnić, bo nie zauważyłem aby o tym pisano.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        No tak tylko ,ze woda do wysladzania ma 80 st C to tak czy inaczej calosc wyslodzine etc sie podgreje przy wysladzaniu.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          No tak tylko ,ze woda do wysladzania ma 80 st C to tak czy inaczej calosc wyslodzine etc sie podgreje przy wysladzaniu.
                          ale brzeczka przednia przy 62°C była by trochę gęstawa
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            No ja nigdy nie podgrzewam, bo zacieram w lodowce turystycznej z miedzianym filtratorem na dnie. Przy proporcjach okolo 2,5L na kg slodu, i temperaturze okolo 65st na poczatku filtracji, jeszcze nigdy nie mialem problemow z filtracja, przy duzych dodatkach nieslodowanych trwala dluzej o 30 minut ,ale da sie przezyc. Wlasciwie czesniej musze dokrecach kranik by za szybko nie splywala brzeczka niz denerwowac sie na zbyt powolny proces.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Ja też nie podgrzewam dodatkowo. Problemów z filtracją brak. Wystarczy woda do wysładzania o wyższej temperaturze niż zacier. Ostatnio zalewam wodą o temp. 85 C, bo w połączeniu z zacierem 62 - 65 C i tak temperatura nie przekroczy 80 C.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X