mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
Zacieranie na lenia
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody,i w temacie Twojw Warzenie można zobaczy
Ja ustalam temp na 75°C i czekam 120minoraz jak szybko podgrzewacie warkę?Mniej książków więcej piwa -
Comment
-
Dobrej jakosci slod nie wymaga przerw bialkowych. Dlatego zacieranie "na lenia" moze byc bez problemu wykorzystane. Ja zacieram w lodowce turystycznej zatem temperatura w ciagu 90 minut spada najwyzej o 2 stopnie.
Nie tyle temperatura rowniez slosunek wody do slodu jest istotny. Ja zacieram 2,5 litra wody na 1kg slodu o temperaturze 75-80st C, po dodaniu slodu zasze mieszcze sie w przedziale 62-72 st C, ale ostatnio ustawiam tempecorature na 68st C. W razie potrzeby dolewam troche wrzatku, badz zimnej wody by temperatura byla odpowiedznia."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Ale o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!!
Więc było "na lenia"a piwo też będzieOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-23, 17:20. Powód: to jest do posta poprzedniego bo w tym czasie Makaron się wpisał"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
pytanie jest chyba proste - co z AKTYWACJĄ enzymów, jesli wsypuje się słód do wody o temp.76* ? zaleca się, aby podgrzewać z szybkością 1*/min. po to, by uczynnić amylazy - czyli wg mnie podgrzewanie z tą prędkościa do 76* bez przerw, a potem powolne studzenie - więc jak to ma być ?Comment
-
Nic im nie bedzie. Nieslyszalem wczesniej pojecia aktywacji enzymow. Podgrzewa sie 1st C by nie przegrzac zacieru w miejscach styku z garnkiem, by w tych rejonach temperatura nie przekroczyla pewnego poziomu (niepamietam teraz dokladnie ile to bylo) i by nie nastapila DEZAKTYWACJA enzymow."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Comment
-
No ja nigdy nie podgrzewam, bo zacieram w lodowce turystycznej z miedzianym filtratorem na dnie. Przy proporcjach okolo 2,5L na kg slodu, i temperaturze okolo 65st na poczatku filtracji, jeszcze nigdy nie mialem problemow z filtracja, przy duzych dodatkach nieslodowanych trwala dluzej o 30 minut ,ale da sie przezyc. Wlasciwie czesniej musze dokrecach kranik by za szybko nie splywala brzeczka niz denerwowac sie na zbyt powolny proces."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Ja też nie podgrzewam dodatkowo. Problemów z filtracją brak. Wystarczy woda do wysładzania o wyższej temperaturze niż zacier. Ostatnio zalewam wodą o temp. 85 C, bo w połączeniu z zacierem 62 - 65 C i tak temperatura nie przekroczy 80 C.Comment
Related Topics
Collapse
-
Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę...
-
Channel: Surowce
2018-11-18, 19:12 -
-
Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
Więcej o browarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...-
Channel: Czechy
2024-11-02, 00:06 -
-
Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?
Składniki: ...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment