mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
Zacieranie na lenia
Collapse
X
-
mam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody,
Ja ustalam temp na 75°C i czekam 120minoraz jak szybko podgrzewacie warkę?Mniej książków więcej piwa
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzija nie podgrzewam tylko studzę
Comment
-
-
Dobrej jakosci slod nie wymaga przerw bialkowych. Dlatego zacieranie "na lenia" moze byc bez problemu wykorzystane. Ja zacieram w lodowce turystycznej zatem temperatura w ciagu 90 minut spada najwyzej o 2 stopnie.
Nie tyle temperatura rowniez slosunek wody do slodu jest istotny. Ja zacieram 2,5 litra wody na 1kg slodu o temperaturze 75-80st C, po dodaniu slodu zasze mieszcze sie w przedziale 62-72 st C, ale ostatnio ustawiam tempecorature na 68st C. W razie potrzeby dolewam troche wrzatku, badz zimnej wody by temperatura byla odpowiedznia."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Ale o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!!
Więc było "na lenia"a piwo też będzieLast edited by fidoangel; 2008-02-23, 17:20. Powód: to jest do posta poprzedniego bo w tym czasie Makaron się wpisał"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziAle o co Ci chodzi?Zmęczyłeś się przy tym? Nie!!!
Więc było "na lenia"a piwo też będzie
Comment
-
-
Nic im nie bedzie. Nieslyszalem wczesniej pojecia aktywacji enzymow. Podgrzewa sie 1st C by nie przegrzac zacieru w miejscach styku z garnkiem, by w tych rejonach temperatura nie przekroczyla pewnego poziomu (niepamietam teraz dokladnie ile to bylo) i by nie nastapila DEZAKTYWACJA enzymow."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziCzy po ostudzeniu zacieru do temp. 62 stopnie podgrzewa się go potem jeszcze raz do temp. 78 stopni ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziNo tak tylko ,ze woda do wysladzania ma 80 st C to tak czy inaczej calosc wyslodzine etc sie podgreje przy wysladzaniu.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
No ja nigdy nie podgrzewam, bo zacieram w lodowce turystycznej z miedzianym filtratorem na dnie. Przy proporcjach okolo 2,5L na kg slodu, i temperaturze okolo 65st na poczatku filtracji, jeszcze nigdy nie mialem problemow z filtracja, przy duzych dodatkach nieslodowanych trwala dluzej o 30 minut ,ale da sie przezyc. Wlasciwie czesniej musze dokrecach kranik by za szybko nie splywala brzeczka niz denerwowac sie na zbyt powolny proces."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Ja też nie podgrzewam dodatkowo. Problemów z filtracją brak. Wystarczy woda do wysładzania o wyższej temperaturze niż zacier. Ostatnio zalewam wodą o temp. 85 C, bo w połączeniu z zacierem 62 - 65 C i tak temperatura nie przekroczy 80 C.
Comment
-
Comment