Dyskusja rozwinęła sie nieźle - ale nadal nie ma odpowiedzi na postawione pytanie
Zacieranie na lenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziDyskusja rozwinęła sie nieźle - ale nadal nie ma odpowiedzi na postawione pytanieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzico z AKTYWACJĄ enzymów, jesli wsypuje się słód do wody o temp.76* ? zaleca się, aby podgrzewać z szybkością 1*/min. po to, by uczynnić amylazy - czyli wg mnie podgrzewanie z tą prędkościa do 76* bez przerw, a potem powolne studzenie - więc jak to ma być ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzimam pytanie : w zacieraniu jw. w jakiej temperaturze dodajecie słody, oraz jak szybko podgrzewacie warkę?
Comment
-
-
Poczytaj artykuł Czesa na browamatorze "Cud zacierania"Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziJeśli ustale temperaturę na 72'C pozawijam garnek w koce i przerwę zacieranie jak będzie miał 62'C to uzyskam efekt podobny pod względem proporcji wytrawności/słodowości do zacierania 30/30 (30 min. 62'C i 3 min. 72'C) ?
Comment
-
-
Do pytanie skłoniły mnie pewne doświadczenia z ostatnimi moimi piwami zacieranymi na lenia.
nr. 35
68->62 140 minut
>76
blg poczatkowe 12
blg koncowe 2
nr. 36
68->62 210 minut
>76
blg poczatkowe 13,3
blg koncowe 1,7
nr. 37
68->64 210 minut
>80
blg poczatkowe 15,5
blg koncowe 2,5
I nie wiem co powiedziećPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziDo pytanie skłoniły mnie pewne doświadczenia z ostatnimi moimi piwami zacieranymi na lenia.
nr. 35
68->62 140 minut
>76
blg poczatkowe 12
blg koncowe 2
nr. 36
68->62 210 minut
>76
blg poczatkowe 13,3
blg koncowe 1,7
nr. 37
68->64 210 minut
>80
blg poczatkowe 15,5
blg koncowe 2,5
I nie wiem co powiedziećLast edited by kopyr; 2008-09-05, 14:05.
Comment
-
-
Temperatura 68'C to oczywiście temperatura po dokładnym rozmieszaniu słodu z wodą. Ceteris paribus raczej było . Słody w 80% zawsze te same (pilznenski). Drożdze to safale S-04 i Irish Ale czyli te których używam nie pierwszy raz a pierwszy raz mam tak głębokie odfermentowanie. Jedyne co mi przychodzi teraz do głowy to możliwe uszkodzenie termometra i zaniżanie przez niego temperatury. Sprawdzałem jedynie bez kontaktu z wodą mierząc temperature w pokoju, oraz na zimnej wodzie - wynik zbieżny z innym termometrem.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Tylko o jeden stopien podniesc z 68 na 69 ? Dobrze zrozumiałem? W tym momencie zaciera sie piwko, juz 4 godzine Temperatura ustalona na 71'C spadla narazie do 66'C. O efektach poinformuje po fermentacji.
Co do drożdzy to:
35 - nowa saszetka S-04
36 - starter z S-04
37 - nowa saszetka Irish AlePozdrawiam
dj
Comment
-
-
Na poziom odfermentowania moze miec wplyw napowietrzenie brzeczki, ilosc uzytych drozdzy. Zatem patrzac jakich i jak uzytych drozdzy dodales poiwedzialbym, ze w poszczegolnych przypadkach moglbys uzyskac rozne odfermentowanie."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Napowietrzenie jest u mnie niezmiennie raczej mizerne od wielu warek, nie przykładam do tego wagi. Ilość drożdzy pewnie może mieć wpływ, ale chyba wtedy gdy doda się ich zbyt mało. Wtedy można uzystakć zbyt słabe odfermentowanie. Tutaj jest wprost przeciwnie. W dwoch na 3 wskazane przypadki dodałem nowiutkie saszetki drożdzy, więc nie mogło być ich za dużo (prędzej za mało, bo jedna saszetka poszła na ok 50L). Coraz bardziej zaczynam obstawiać jednak na termometr. Wszystkie czynniki które podajecie chyba aż takiego wpływu na głębokie odfermentowanie nie mają. Przyczyna musi tkwić w zacieraniu. W końcu odfermentowanie z 15,5 do 2,5 to bardzo głębokie odfermentowanie. Mogłoby się zgadzać gdyby termomentr zaniżał o 4'C. Wtedy startowałbym od 64'C i kończył na 58'C.Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment