Dokonałem porównawczego testu termometru z termometrem "zapasowym" typu od CO. W temperaturze 50'C termometr CO zaniżał o 2 stopnie względem elektronicznego. Wskazania temperatury wyrównały się w temperaturze 65'C. Przy temperaturze 80'C termometr elektroniczny zaniżał wskazanie o 2'C względem elektronicznego. Gdy termometr CO pokazywał 105'C elektroniczny pokazywał 96'C. Pomijając (dziwne) odchyły wskazań, mogę stwierdzić, że termometr elektroniczny w temperaturach zacierania wskazuje prawidłową temperaturę, o ile oczywiście termometr CO nie jest identycznie rozkalibrowany w temperaturach 60-70 'C. Nie pozostaje nic innego jak dalej zastanawiac się skąd dziwne odfermentowanie opisane we wcześniejszch postach.
Zacieranie na lenia
Collapse
X
-
-
Dokonałem porównawczego testu termometru z termometrem "zapasowym" typu od CO. W temperaturze 50'C termometr CO zaniżał o 2 stopnie względem elektronicznego. Wskazania temperatury wyrównały się w temperaturze 65'C. Przy temperaturze 80'C termometr elektroniczny zaniżał wskazanie o 2'C względem elektronicznego. Gdy termometr CO pokazywał 105'C elektroniczny pokazywał 96'C. Pomijając (dziwne) odchyły wskazań, mogę stwierdzić, że termometr elektroniczny w temperaturach zacierania wskazuje prawidłową temperaturę, o ile oczywiście termometr CO nie jest identycznie rozkalibrowany w temperaturach 60-70 'C. Nie pozostaje nic innego jak dalej zastanawiac się skąd dziwne odfermentowanie opisane we wcześniejszch postach.Comment
-
Dałbym sobie spokój z termometrem.
Według mego doświadczenia to sprawa drożdży.
W "moim warzeniu"opisałem warki duże podzielone na dwa-trzy fermentory i zadane różnymi drożdżami.Czasami odfermentowywały bardzo różnie,czasami do tego stopnia różnie,że dodawałem drugi rodzaj drożdży bo za cholerę nie chciały poprawnie fermentować,nie klarowały się albo inne cuda.
Co do ilości drożdży zadawanych też było ok bo często były to świeże gęstwy w sporej ilości.
Reasumując:niektóre drożdże mają kłopot z konkretnie zatartym (może też chodzić o recepturę)piwem.Coś zostaje w brzeczce nastawnej takiego że sobie z nią nie radzą.
Często też bardzo długo dofermentowują w butelkach.Do takiego "dziwnego" piwa daję dużo mniejsza dawkę cukru do refermentacji a i tak przez wiele miesięcy trzeba upuszczać co jakiś czas gazu aby nie rozsadziło butelek albo po prostu aby piwo nie było przy nalewaniu złożone z samej piany.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No i toby była piękna i wyczerpująca wypowiedź ale zupełnie off topic...
Jestem dopiero po pierwszych łykach porannej,rozruchowej kawy więc niektórzy wiedzą dlaczego."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Sprawdziłem ballingometr. Zaniża wynik maksymalnie o 0,3'. Porównałbym dokładność termometrów, tylko niebardzo mam z czym porównać. Chyba, że kupie sobie nowy termometr i wtedy porównam :P ale to już będzie po sprawie..
Pozdrawiam
djComment
Related Topics
Collapse
-
Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć. Mam w planach warzenie imperialnej IPY i pomyślałem, że fajnie by było zrobić ciemną wersję. Jednak nie mam żadnych słodów palonych. Jedyne co mam to słody czekoladowe- 0,5 kg czekoladowy 1200 EBC i kilogram 400 EBC. Zobaczcie czy wyjdzie coś z tych składników. Jeśli nie to wywalę...
-
Channel: Surowce
2018-11-18, 19:12 -
-
Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
Więcej o browarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...-
Channel: Czechy
2024-11-02, 00:06 -
-
Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?
Składniki: ...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment