Namnażanie drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GrzegorzzW-wy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.08
    • 5

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    ja z nowej saszetki połowę namnażam a połowę wlewam do kałówki i pakuję do lodówki tak na wszelki wypadej "jak by co "
    Miejmy nadzieję, że mało używanej

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnio zastanawiam sie nad namnozeniem drozdzy plkynnych do ilosci 5 starterow 0,33 L. Na sieci znalazelm oto mniej wiecej taki sposob. Przygotowac brzeczke ok 10Blg dodac starter, po 24h jak widac objawy fermentacji, przelac do sterylnych butelek zabezpieczyc i wlozyc do lodowki. Niska temperatura przerwie fermentacje. Przed uzyciem wystawic na kilkanascie godzin by znowu drozdze sie obudzily i zaczely dojadac nieprzefermentowane rzeczy w butelce.Jak myslicie ile takie butelki moga stac w lodowce?
      Pamięta ktoś ile gram cukru należy dodać np. do 0,5 litra wody aby uzyskać 10 blg ?
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
        Pamięta ktoś ile gram cukru należy dodać np. do 0,5 litra wody aby uzyskać 10 blg ?
        100g cukru dopełnione wodą do 1 litra to 10blg.
        Czyli do 0,5l trzeba 50g cukru.

        Comment

        • corwin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.12
          • 57

          #19
          Ja ostatnio za radą forumowiczów odstawiłem po prostu starter do lodówki (drożdże płynnem, górnej fermentacji, po dwóch dniach "startowania") i po 3 tygodniach wlałem do brzeczki, gdzie ruszyły bez problemu.

          Jeśli chodzi o namnażanie to jestem świerzo po lekturze "Browarnictwa" Pazery Tam radzą, żeby drożdże przechowywać po całkowitym przefermentowaniu startera. I tak samo rozmnażać - wlewa się do niewielkiej ilości wody z ekstraktem słodowym (10 Blg), prawie całkowicie odfermentowuje (1-2 dni - dlatego objętość startera ma być niewielka), dzieli się i przelewa do kolejnego startera.

          Po wlaniu do startera one się namnażają, potem po zmniejszeniu dostępnego pożywienia przechodzą w uśpienie i wtedy wstawia się do lodówki. Nie wiem czy alkohol jakoś nie wpływa na nie negatywnie ale pewnie efekt wpływu alkoholu w domowych warunkach jest pomijalny.

          Kuba

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
            Zrobiłem coś takiego: drożdże płynne, zamiast aktywować saszetkę, rozciąłem i podzieliłem na 2 części. Jedną zmieszałem z załączoną pożywką i zużyłem do fermentacji. Druga część w sterylnej zamkniętej fiolce leży sobie już od 1/2 roku w lodówce. Jak za tydzień lub 2 będę próbował je przywrócić do życia, to napiszę jak to wyszło.
            Jakoś nie miałem zastosowania dla tych drożdży, więc przeleżały w lodówce następne 7 miesięcy. We wrześniu zrobiłem starter 9 blg z suchego ekstraktu, ruszyły po 1/2 dnia. Dzisiaj degustowałem zrobionego na nich pszeniczniaka, jest Ok.
            Z drugiej strony myślę, czy warto ryzykować całą warkę i stresować się wyjdzie, nie wyjdzie albo dostanie dziwnych posmaków.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
              Jakoś nie miałem zastosowania dla tych drożdży, więc przeleżały w lodówce następne 7 miesięcy. We wrześniu zrobiłem starter 9 blg z suchego ekstraktu, ruszyły po 1/2 dnia. Dzisiaj degustowałem zrobionego na nich pszeniczniaka, jest Ok.
              Z drugiej strony myślę, czy warto ryzykować całą warkę i stresować się wyjdzie, nie wyjdzie albo dostanie dziwnych posmaków.
              Poza laboratoryjnymi warunkami i produktami nie masz nigdy 100% pewnosci.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                Poza laboratoryjnymi warunkami i produktami nie masz nigdy 100% pewnosci.
                No tak ale myślę że, po ponad roku zalegania w lodówce w nieorginalnym nie hermetycznym opakowaniu (kałówka) procent pewności drastycznie maleje

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Mam te same wątpliwości co Hasintus... Moje drożdżyki coś nie chcą się rozruszać. Skoro jednak zamroziłem ot trza to ciągnąć, ale na przyszłość to jednak oszczędzanie metodą Mapajaka wydaje mi się sensowniejsze.
                  Chyba jutro zrobię mini-warkę z 2kg samej pszenicy (przy okazji to też eksperyment). Mam nadzieję wyrobić się w 4-5 godzin. Zobaczymy...
                  Last edited by Seta; 2008-10-07, 07:51.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • bumbastic
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.08
                    • 135

                    #24
                    Witam,
                    Nie wiem czy to na ten sam temat ale mam pytanie takie: Ile trzeba zostawić gęstwy w tanku po burzliwej fermentacji aby nastawić kolejną warkę od razu po zlaniu młodego piwa? Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do kalkulatorów, nie chcę znać aptekarskiej dokładności tylko info ile mniej więcej: połowa, jedna trzecia?? /piwa o 10-12BLG/

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
                      Witam,
                      Nie wiem czy to na ten sam temat ale mam pytanie takie: Ile trzeba zostawić gęstwy w tanku po burzliwej fermentacji aby nastawić kolejną warkę od razu po zlaniu młodego piwa? Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do kalkulatorów, nie chcę znać aptekarskiej dokładności tylko info ile mniej więcej: połowa, jedna trzecia?? /piwa o 10-12BLG/
                      a ile tej gęstwy tam jest 100ml czy 1000ml ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        a ile tej gęstwy tam jest 100ml czy 1000ml ?
                        Ciekawe też jak duży jest tank.

                        Comment

                        • bumbastic
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.08
                          • 135

                          #27
                          Ba, nie wiem, standardowo
                          Nie mam jej jeszcze. Na razie kombinuję technologię aby jedną warkę po drugiej robić na tyle na ile mi starczy zapału i pustych butelek. Zakładam, że za pierwszym razem kupuję gotowe drożdże, raczej nie suche.

                          Comment

                          • bumbastic
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.08
                            • 135

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ciekawe też jak duży jest tank.
                            Też standardowy - 1000ltr

                            Normalny na 20 ltr brzeczki.

                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam,
                              Ile trzeba zostawić gęstwy w tanku po burzliwej fermentacji aby nastawić kolejną warkę od razu po zlaniu młodego piwa?
                              Generalnie nie zalecane jest nastawianie nowej warki w tym samym fermentorze (bo zgaduję, że to miałeś na myśli pisząc tank) w którym zakończyła się burzliwa. Za dużo syfów/osadów/śmieci zostaje na dnie. Lepiej już zebrać do wyparzonego słoika gęstwę, fermentor umyć/wydezynfekować/wyparzyć i brzeczkę zadać zebraną gęstwą.
                              A ile? Jeśli nie chcesz się bawić w kalkulatory, to myślę, że ile weźmiesz będzie dobrze. 100ml będzie dobrze. 300ml też będzie dobrze. Ale litr gęstwy to już chyba trochę za dużo...

                              Comment

                              • bumbastic
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.08
                                • 135

                                #30
                                Dzięki za odpowiedź. Oczywiście tank czyli fermentor Taką nazwę też słyszałem na określenie fermentora lub fermentatora, bo i tak go nazywają

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X