Namnażanie drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

    #46
    Sorry, zaciemnienie po 4-dniowej delegacji, dimetylosulfotlenek to DMSo, a DMS to rzeczywiście siarczek dimetylu. Ale podtrzymuję, że daje on raczej zapach zgniłej kapusty. Jeszcze raz sorry za zamieszanie.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
      DMS to rzeczywiście siarczek dimetylu. Ale podtrzymuję, że daje on raczej zapach zgniłej kapusty.
      Zaciemnienie po 4-dniowej delegacji c.d.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,
        Nie kapuje o co w tym zdaniu chodzi. Jeżeli drożdze zostaną pobudzone do szybkiego namnażania, to powinna się istotnie zwiększyć ilość ich komórek.
        Nie jest możliwe wytworzenie tak dużej ilości komórek (jaka potrzebna jest do fermentacji) w 1 litrze brzeczki o stężeniu 9-10 Blg, a taką się używa do propagacji. Namnożone drożdże szybko zeżrą cukier i przestaną się mnożyć, a nie o to chodzi. W momencie największej ich aktywności, zaszczepiamy brzeczkę.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
          Sorry, zaciemnienie po 4-dniowej delegacji, dimetylosulfotlenek to DMSo, a DMS to rzeczywiście siarczek dimetylu. Ale podtrzymuję, że daje on raczej zapach zgniłej kapusty. Jeszcze raz sorry za zamieszanie.
          Nie zgniłej, a gotowanej. Na potrzeby wyrobienia sobie sensoryki w kierunku wykrywania DMS, najlepiej kupić sobie puszkę kukurydzy konserwowej i poniuchać po otwarciu.
          blog.kopyra.com

          Comment

          Przetwarzanie...
          X