Namnażanie drożdży
Collapse
X
-
-
Ostatnio zastanawiam sie nad namnozeniem drozdzy plkynnych do ilosci 5 starterow 0,33 L. Na sieci znalazelm oto mniej wiecej taki sposob. Przygotowac brzeczke ok 10Blg dodac starter, po 24h jak widac objawy fermentacji, przelac do sterylnych butelek zabezpieczyc i wlozyc do lodowki. Niska temperatura przerwie fermentacje. Przed uzyciem wystawic na kilkanascie godzin by znowu drozdze sie obudzily i zaczely dojadac nieprzefermentowane rzeczy w butelce.Jak myslicie ile takie butelki moga stac w lodowce?Pozdrawiam
djComment
-
Ja ostatnio za radą forumowiczów odstawiłem po prostu starter do lodówki (drożdże płynnem, górnej fermentacji, po dwóch dniach "startowania") i po 3 tygodniach wlałem do brzeczki, gdzie ruszyły bez problemu.
Jeśli chodzi o namnażanie to jestem świerzo po lekturze "Browarnictwa" PazeryTam radzą, żeby drożdże przechowywać po całkowitym przefermentowaniu startera. I tak samo rozmnażać - wlewa się do niewielkiej ilości wody z ekstraktem słodowym (10 Blg), prawie całkowicie odfermentowuje (1-2 dni - dlatego objętość startera ma być niewielka), dzieli się i przelewa do kolejnego startera.
Po wlaniu do startera one się namnażają, potem po zmniejszeniu dostępnego pożywienia przechodzą w uśpienie i wtedy wstawia się do lodówki. Nie wiem czy alkohol jakoś nie wpływa na nie negatywnie ale pewnie efekt wpływu alkoholu w domowych warunkach jest pomijalny.
KubaComment
-
Zrobiłem coś takiego: drożdże płynne, zamiast aktywować saszetkę, rozciąłem i podzieliłem na 2 części. Jedną zmieszałem z załączoną pożywką i zużyłem do fermentacji. Druga część w sterylnej zamkniętej fiolce leży sobie już od 1/2 roku w lodówce. Jak za tydzień lub 2 będę próbował je przywrócić do życia, to napiszę jak to wyszło.
Z drugiej strony myślę, czy warto ryzykować całą warkę i stresować się wyjdzie, nie wyjdzie albo dostanie dziwnych posmaków.Comment
-
Jakoś nie miałem zastosowania dla tych drożdży, więc przeleżały w lodówce następne 7 miesięcy. We wrześniu zrobiłem starter 9 blg z suchego ekstraktu, ruszyły po 1/2 dnia. Dzisiaj degustowałem zrobionego na nich pszeniczniaka, jest Ok.
Z drugiej strony myślę, czy warto ryzykować całą warkę i stresować się wyjdzie, nie wyjdzie albo dostanie dziwnych posmaków."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Mam te same wątpliwości co Hasintus... Moje drożdżyki coś nie chcą się rozruszać. Skoro jednak zamroziłem ot trza to ciągnąć, ale na przyszłość to jednak oszczędzanie metodą Mapajaka wydaje mi się sensowniejsze.
Chyba jutro zrobię mini-warkę z 2kg samej pszenicy (przy okazji to też eksperyment). Mam nadzieję wyrobić się w 4-5 godzin. Zobaczymy...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-07, 07:51.Comment
-
Witam,
Nie wiem czy to na ten sam temat ale mam pytanie takie: Ile trzeba zostawić gęstwy w tanku po burzliwej fermentacji aby nastawić kolejną warkę od razu po zlaniu młodego piwa? Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do kalkulatorów, nie chcę znać aptekarskiej dokładności tylko info ile mniej więcej: połowa, jedna trzecia?? /piwa o 10-12BLG/Comment
-
Witam,
Nie wiem czy to na ten sam temat ale mam pytanie takie: Ile trzeba zostawić gęstwy w tanku po burzliwej fermentacji aby nastawić kolejną warkę od razu po zlaniu młodego piwa? Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do kalkulatorów, nie chcę znać aptekarskiej dokładności tylko info ile mniej więcej: połowa, jedna trzecia?? /piwa o 10-12BLG/Mniej książków więcej piwaComment
-
Ba, nie wiem, standardowo
Nie mam jej jeszcze. Na razie kombinuję technologię aby jedną warkę po drugiej robić na tyle na ile mi starczy zapału i pustych butelek. Zakładam, że za pierwszym razem kupuję gotowe drożdże, raczej nie suche.Comment
-
A ile? Jeśli nie chcesz się bawić w kalkulatory, to myślę, że ile weźmiesz będzie dobrze.100ml będzie dobrze. 300ml też będzie dobrze. Ale litr gęstwy to już chyba trochę za dużo...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Szperając w archiwum browar.bizowym zauważyłem, że problematyka browaru w Głuchołazach nie posiada odrębnego wątku (i w ogóle nie jest zbyt bogato reprezentowana). Postanowiłem to uzupełnić, dodając na początek nowego wątku kilka informacji (by temat nie był gołosłowny). W trakcie...
-
Channel: Historia
-
-
Wiedeńczyk ze Lwowa,
14% ekstr., 6% alk. IBU 35
Chmiele: Northern Brewer, Magnum, Perle
https://www.pravda.beer/en/shop/grebucha-korova/
Aromat - słodowy (ciasteczkowo-podpalany, lekki tost, minimalne owoce), delikatny chmiel
Piana - wysoka, trwała...-
Channel: Ukraina
-
-
Kuba Marczak, vel Enzym, organizuje szkolenie dla piwowarów domowych dot. własnej hodowli drożdży.
Przechowywanie i namnażanie drożdży w warunkach domowych
Szkolenie ma być prowadzone przez doświadczonych mikrobiologów
W trakcie szkolenia:
- Wraz z prowadzącym
-
Kuba Marczak, vel Enzym, organizuje szkolenie dla piwowarów domowych dot. własnej hodowli drożdży.
Przechowywanie i namnażanie drożdży w warunkach domowych
Szkolenie ma być prowadzone przez doświadczonych mikrobiologów
W trakcie szkolenia:
- Wraz z prowadzącym
-
Witam!
Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment