Sorry, zaciemnienie po 4-dniowej delegacji, dimetylosulfotlenek to DMSo, a DMS to rzeczywiście siarczek dimetylu. Ale podtrzymuję, że daje on raczej zapach zgniłej kapusty. Jeszcze raz sorry za zamieszanie.
Namnażanie drożdży
Collapse
X
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,Nie kapuje o co w tym zdaniu chodzi. Jeżeli drożdze zostaną pobudzone do szybkiego namnażania, to powinna się istotnie zwiększyć ilość ich komórek.Comment
-
Nie zgniłej, a gotowanej. Na potrzeby wyrobienia sobie sensoryki w kierunku wykrywania DMS, najlepiej kupić sobie puszkę kukurydzy konserwowej i poniuchać po otwarciu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Szperając w archiwum browar.bizowym zauważyłem, że problematyka browaru w Głuchołazach nie posiada odrębnego wątku (i w ogóle nie jest zbyt bogato reprezentowana). Postanowiłem to uzupełnić, dodając na początek nowego wątku kilka informacji (by temat nie był gołosłowny). W trakcie...
-
Channel: Historia
-
-
Wiedeńczyk ze Lwowa,
14% ekstr., 6% alk. IBU 35
Chmiele: Northern Brewer, Magnum, Perle
https://www.pravda.beer/en/shop/grebucha-korova/
Aromat - słodowy (ciasteczkowo-podpalany, lekki tost, minimalne owoce), delikatny chmiel
Piana - wysoka, trwała...-
Channel: Ukraina
-
-
Kuba Marczak, vel Enzym, organizuje szkolenie dla piwowarów domowych dot. własnej hodowli drożdży.
Przechowywanie i namnażanie drożdży w warunkach domowych
Szkolenie ma być prowadzone przez doświadczonych mikrobiologów
W trakcie szkolenia:
- Wraz z prowadzącym
-
Kuba Marczak, vel Enzym, organizuje szkolenie dla piwowarów domowych dot. własnej hodowli drożdży.
Przechowywanie i namnażanie drożdży w warunkach domowych
Szkolenie ma być prowadzone przez doświadczonych mikrobiologów
W trakcie szkolenia:
- Wraz z prowadzącym
-
Witam!
Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment