Miniaturowa warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

    Miniaturowa warka

    Witam!
    Jesli chodzi o browarnictwo domowe nie mam zadnego doswiadczenia, ale chyba zaczne sie w to bawic
    Jednak na poczatek chcialbym zrobic powiedzmy jakies 2,5 -5l piwa a nie ok 30 jak to jest w przepisach. Powodow jest wiele - ryzyko ze cos nie wyjdzie jest wysokie, nie mam odpowiednio duzego gara, odpowiedniej ilosci butelek (tylko pare grolsch'ow) i kapslownicy.
    I tu pytanie - czy zmniejszajac proporcjonalnie ilosc skladnikow, da sie uwazyc piwo powiedzmy z tego przepisu?
    I jeszcze jedno - jakie jest prawdopodobienstwo, ze to piwo mi wyjdzie? Wiem, iz latwiej by bylo z gotowca, ale mowie - to wymagaloby za duzych nakladow. (chyba ze sa male gotowce, albo mozna je przechowywac jakies pol do roku czasu - tego nie wiem)
    pzdr
    Last edited by coldfire; 2008-02-26, 00:34.
    Piwa i pacierza nie odmawiam
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
    Witam!
    Jednak na poczatek chcialbym zrobic powiedzmy jakies 2,5 -5l piwa a nie ok 30 jak to jest?
    I jeszcze jedno - jakie jest prawdopodobienstwo, ze to piwo mi wyjdzie? Wiem, iz latwiej by bylo z gotowca, ale mowie - to wymagaloby za duzych nakladow. (chyba ze sa male gotowce, albo mozna je przechowywac jakies pol do roku czasu - tego nie wiem)
    pzdr

    Małe ekstrakty słodowe kupisz bez trudu w sklepach piwowarskich, wymagają one jedynie chmielenia (a więc zakupu chmielu), drożdże (piwowarskie) i powinno z tego wyjść piwo

    Comment

    • buran
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 110

      #3
      Na takie aptekarskie ilości polecam warzenie z ekstraktów, lub z brewkitów.
      Zacieranie się nie opłaca. Czy robisz 5 l czy 50 czas będzie prawie że taki sam (ok 6-8 godz.).
      Warka minimalna z ekstraktów lub brewkitów to wg mnie 10 l. Mniej po prostu nie ma sensu.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A ja na pierwsze piwo zaproponowalbym gotowca i ekstrakt slodowy. Minimalne szanse na zakazenie, jesli utrzymuje sie czystosc. Sprzet to w sumie wiaderko fermentacyjne, wezyk i srodek dezynfekcyjny. Butelki na pierwszy raz moga byc 1L, lub 1,5L plastykowe od napojow gazowancyh. Efekty koncowe zadowalajace, 23litry piwa,tanie rozwiazanie pierwszej warki, a jak ktos zlapie bakcyla to juz moze zainwestowac w garnki i resze
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • coldfire
          Porucznik Browarny Tester
          • 2008.01
          • 374

          #5
          Dzieki za posty.
          hmm... widze, ze z tego co piszecie wynika, iz nie oplaca sie robic tak malej warki.
          Z drugiej strony nie chce robic piwa z brewkitu - bede mial niedosyt, ze piwo jest moje tylko w polowie
          Chyba jednak pozbieram troche butelek i od razu rzuce sie na gleboka wode...
          W takim razie z akcesoriow potrzebuje sporego gara, Fermentor 33l z kranikiem i zaworkiem, termometr, butelki i srodek dezynfekcyjny. Cos pominalem?
          Aha jeszcze jedno - jakich slodow/drozdzy/chmielu trzeba uzyc, aby zrobic stouta i czy prawdopodobienstwo, ze cos nie wyjdzie jest wieksze niz przy robieniu piwa na zwyklym pilzenskim slodzie z przepisu jaki jest podany w linku powyzej?
          pzdr
          Piwa i pacierza nie odmawiam

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10766

            #6
            jeśli miałby to byś owsiany to możesz zrobic TAK
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • coldfire
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.01
              • 374

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              jeśli miałby to byś owsiany to możesz zrobic TAK
              Jak na poczatek to chyba zbyt skomplikowane i za duzo skladnikow... Chyba jednak zostane przy tym llagerze/pilsnerze..
              A ten zestawik dobry?
              pzdr
              Piwa i pacierza nie odmawiam

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                Uwarz Pale Ale, wedlug mnie najprostrze. Bo zacieranie jest jednotemperaturowe, jeden gatunek slodu i 2 gatunki chemilu ,jak rowniez najlatwiej dostepne drozdze. Na pierwsze piwo bedzie jak znalaz
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • kubula
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.08
                  • 39

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
                  Jak na poczatek to chyba zbyt skomplikowane i za duzo skladnikow... Chyba jednak zostane przy tym llagerze/pilsnerze..
                  Tylko pamiętaj, że to są piwa dolnej fermentacji. Więc musisz utrzymać odpowiednio niższą temperaturę. Więc jeśli chcesz warzyć w domu to na początek wybierz coś z piw górnej fermentacji, no chyba, że masz jakieś chłodne lokum
                  Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
                    .
                    W takim razie z akcesoriow potrzebuje sporego gara, Fermentor 33l z kranikiem i zaworkiem, termometr, butelki i srodek dezynfekcyjny. Cos pominalem?
                    Tak. Pominąłeś termometr i filtrator. Polecam to rozwiązanie: http://browar.biz/forum/attachment.p...1&d=1170672992
                    Last edited by fidoangel; 2008-02-27, 12:26.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • coldfire
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2008.01
                      • 374

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula
                      Tylko pamiętaj, że to są piwa dolnej fermentacji. Więc musisz utrzymać odpowiednio niższą temperaturę. Więc jeśli chcesz warzyć w domu to na początek wybierz coś z piw górnej fermentacji, no chyba, że masz jakieś chłodne lokum
                      Chlodnego lokum niestety nie posiadam, wiec faktycznie zrobie tak jak napisal Makaron - u warze Ale.

                      Makaron - rozumiem, ze chodzi o ten slod: http://www.browar.biz/sklep.php?ids=3&id=157
                      Nie wiem tylko jakich drozdzy i chmielu uzyc.

                      fidoangel - termometr wymienilem
                      A co do filtratora, to faktycznie jest on na poczatek niezbedny?
                      pzdr.
                      Piwa i pacierza nie odmawiam

                      Comment

                      • kubula
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.08
                        • 39

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
                        Nie wiem tylko jakich drozdzy i chmielu uzyc.
                        Nie chce się wtrącać, ale wydaje mi się, że najrozsądniej byś zrobił, jakbyś uwarzył pierwsze piwo z gotowego zestawu ześrutowanych słodów np.: z Browamatora. W zestawie masz chmiel i drożdże.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
                        A co do filtratora, to faktycznie jest on na poczatek niezbedny?
                        pzdr.
                        Przy zacieraniu jest niezbędny, bo jakoś trzeba przefiltrować zacier, żeby popłynęła klarowna słodka brzeczka
                        Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                        Comment

                        • coldfire
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2008.01
                          • 374

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula
                          Przy zacieraniu jest niezbędny, bo jakoś trzeba przefiltrować zacier, żeby popłynęła klarowna słodka brzeczka
                          A nie mozna zrobic tak jak kolega piszacy artykul - poprzez wygotowana pieluszke?;d
                          Piwa i pacierza nie odmawiam

                          Comment

                          • kubula
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2004.08
                            • 39

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire
                            A nie mozna zrobic tak jak kolega piszacy artykul - poprzez wygotowana pieluszke?;d
                            Można, ale chyba szkoda zachodu na takie zabawy. Nie wiem ile kosztuję taka rurka do zrobienia filtratora, bo sam używam kadzi filtracyjnej, ale wydaje mi się, że koszty niewielkie, a masz pewność, że brzeczka będzie klarowna i nie znajdzie się na podłodze w całej kuchni
                            Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

                            Comment

                            • hasintus
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.07
                              • 850

                              #15
                              Ja swoje pierwsze piwo robiłem z gotowego zestawu słodów "pale ale" z browamatora dzieląc wszystkie składniki proporcjonalnie na 1/2 bo robiłem 10 l. Zacierałem na podstawie linku podanego wyżej, filtrowałem sitkiem do makaronu. I jak sobie przypominam to było jedno z lepszych piw jakie zrobiłem:

                              Comment

                              Przetwarzanie...